Kétségbeesve kért segítséget a szomszédoktól annak a filmrendezőnek a felesége, aki szombaton hajnalban égett halálra 2. kerületi lakásában. Egyelőre nem lehet tudni, miért gyulladt ki Tényi István Margit körúti lakása.

Tűzeset a 2. kerületben

Tragikus tűzeset történt szombat hajnalban a 2. kerületben. Kigyulladt egy Margit körúti lakás. Az ingatlan tulajdonosa halálra égett. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vidékről költözött Budapestre

Mint később kiderült, az áldozat Tényi István, Balázs Béla-díjas filmrendező. A művész elsősorban dokumentumfilmeket rendezett. Szomszédai szerint ideje nagy részét vidéken töltötte, csak nemrég költözött vissza Budapestre – tudta meg az RTL klub.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Füstszagra ébredtek a szomszédok

Tömény füstszagra ébredtünk az éjszaka közepén. Félelmetes volt, hirtelen az ember azt sem tudta, hogy ez a valóság, vagy csak álmodik. Éreztem, hogy nagy a baj, amikor pedig kiléptem az ajtón, a saját szememmel láttam is. A tűzoltók fel-alá futottak az épületben, kiabálták, hogy nyissuk ki az ablakokat. Közben valósággal fuldokoltunk a füstszagban” – mondta az egyik szomszéd a Blikknek.

A Facebookon üzent a felesége

A ház lakói akkor még nem tudták, hogy a tűz a 73 éves Balázs Béla-díjas filmrendező lakásában keletkezett. A nyugdíjas egyedül volt otthon, felesége az interneten üzent a lakóknak, hogy mentsék meg. A lakók ezt onnan tudják, hogy közös Facebook-csoportot hoztak létre.

„Mentsék ki a férjemet”

„Visszamentem gyorsan a lakásomba, összepakoltam a legszükségesebb holmikat, majd rohantam az életemért. Ahogy kinyitottam a lakás ajtaját, a füst bezúdult rajta. Menekültem az épületből, miközben a szomszédom látta, hogy a rendező párja a csoportunkban aggódik a férjéért. Azt kérte, mentsük ki” – mondta a szomszéd.

Gyorsan kivonultak a tűzoltók

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, a fővárosi hivatásos és a rózsadombi önkéntes tűzoltók négy járművel érkeztek a helyszínre, majd rövid idő alatt megfékezték a lángokat. 

A szobában találták meg a holttestet

A szóvivő szerint a tűz egy hétemeletes épület negyedik lakásában ütött ki. Az egyik szobában egy férfit találtak a tűzoltók, akiről a mentők megállapították, hogy meghalt. A lakóházból összesen négy embert kísértek ki.  

Nem dohányzott a filmrendező

A lakók szerint a 73 éves korában elhunyt rendező nem dohányzott, így azt elképzelhetetlennek tartják, hogy emiatt csaptak volna fel a lángok. Az okokat egyelőre vizsgálják a szakemberek, de nem kizárható, hogy elektromos zárlat történt.

Tényi István pályafutása

Tényi István 1948. január 29-én született Nyergesújfalun. A Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr–rendező szakán 1979-ben diplomázott. Osztálytársa volt többek között ifj. Jancsó Miklós, Xantus János és Sopsits Árpád is. 1985-ben Balázs Béla filmesztétáról készített dokumentumfilmet Fénykép a tanítványoknak Balázs Béláról címmel – írja a BudaPestkörnyeke.hu.

Búcsúznak a barátok

“Tényi István önmagát néptanítónak vallja, aki kész kiállni azokért az emberekért, akik rá vannak bízva, akiknek a sorsát filmjeiben megörökíti. Az a fajta érzékenység, mellyel alanyaihoz közelít filmjeiben, részben vallásos neveltetéséből, műveltségéből, részben abból a szakmai alázatból és fegyelemből fakad, melyet olyan mesterektől tanult, mint főiskolai tanára Makk Károly” – írta róla megemlékezésében egy barátja a Facebookon.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: RTl Klub