Lakást vásárolni átlagfizetés esetén nagyon nehéz feladatnak számít, pedig mindenki saját otthonra vágyik. Ez bizony sok-sok millióba is kerülhet annak függvényében, hogy az ingatlan hol helyezkedik el, és milyen paraméterekkel rendelkezik.

Mire elég az átlagfizetés?

A fővárosi átlagbérek – ahol a legmagasabbak a fizetések – jelentősen torzítják az átlagfizetés mértékét. Pedig ezek konkrét összege akár országosan, akár régiónként, kiemelkedően fontos a lakáshitelezésben. Ennek egyszerű oka van: a fizetésed határozza meg azt a hitelösszeget, amit igényelhetsz. A képlet egyszerű: minél magasabb a fizetésed, annál több hitelt tudsz igényelni.

A banki hitelek összehasonlításával foglalkozó akolcson.hu hasznos információkkal szolgál az átlegfizetésekkel, személyi kölcsönökkel, lakáshitelekkel kapcsolatban is. Megtudhatod azt is, hogy mekkora lakást lehet aktuálisan vásárolni a megadott átlagfizetésből, vagy milyen mértékben terhelhető a fizetésed. 

Mi köze a JTM-nek az átlagfizetéshez? Mi az a JTM?

A JTM, azaz a Jövedelemarányos Törlesztési Mutató azt szabályozza, hogy mekkora részét fordíthatod hiteltörlesztésre a havi nettó jövedelmednek. Ez nem rossz dolog – a te érdekeidet (na és persze a bankokét is) szolgálja, hiszen megóv a túlzott eladósodástól. Van egy maximuma, ami fölé semmiképpen nem mehet a törleszteni való havi összege. Ennek meghatározásakor (JTM) a pénzintézetek kizárólag az elsődleges, igazolható nettó jövedelmeddel fognak számolni.

A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint:

  • Fogyasztási hiteleknél nettó 500 ezer forint alatti jövedelem esetén 50 százalékban, nettó 500 ezer forint feletti nettó jövedelem esetén pedig 60 százalékban terhelhető a nettó fizetésed.
  • Ha minimum 10 éves kamatperiódust választasz, akkor ez a jelzálog kölcsönökre is igaz, de 35 százalékban terhelhető 5 és 10 év közötti kamatperiódusnál az 500 ezer forint alatti nettó jövedelem, az 500 ezer forint feletti nettó havi jövedelem pedig 40 százalékban. Még szigorúbb a rendelkezés az 5 évnél rövidebb kamatperiódusnál, ilyenkor 500 ezer forint nettó havi jövedelem alatt már csak 25 százalékot enged meg a JTM szabályozás. 

Mennyire nehéz lakást vásárolni átlagfizetés esetén?

Minél alacsonyabb a fizetésed, annál nehezebben kaphatsz hitelt, vagy csak magasabb kamattal. Minél magasabb a kamat, annál magasabb lesz a havi törlesztőrészleted és valószínűleg kisebb a lakásod. Persze ezt is sok tényező befolyásolja, hiszen az ingatlanárak területenként eltérőek lehetnek. A kisebb településeken jó eséllyel vásárolhatsz nagyobb alapterülettel rendelkező ingatlant, míg a fővárosban már kevesebb lehetőség kínálkozik.

A szükséges hitelösszeget nagyobb eséllyel kaphatod meg, ha adóstársat is bevonsz az ügyletbe. Ilyenkor ugyanis a bank mindkettőtök jövedelmével számol, így magasabb összegű kölcsönt kaphatsz, mint egyedül. 

Átlagfizetéssel nem egyszerű napjainkban hitelhez jutni, de nem lehetetlen. Találd meg te is a neked legideálisabb opciót!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.