A Pest megyei rendőrök egy ócsai házból állították elő azt a két férfit, akik tinédzserek dolgoztatásával biztosítottak maguknak nagyobb nyereséget. Nehéz sorsukat kihasználva napi 10-12 órában, alacsony bérért végeztettek velük elsősorban építőipari munkát. A rendőrségi akcióról készült videót cikkünk végén tudod megnézni.

Megszökött egy 15 éves fiú

2022 júliusában, egy 15 éves tiszavasvári fiú megszökött ócsai ideiglenes szállásáról, majd szüleinek elmesélte az ott megélt bántalmazást és a rossz életkörülményeket. Ezután szülei bejelentést tettek a rendőrségen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Csábító ajánlatot kaptak

A fiú, nem sokkal korábban, több hasonló korú társával együtt, kelet-magyarországi lakóhelyéről érkezett a Pest megyei településre. A szegény sorsú, sokszor mély szegénységben élő, kiszolgáltatott fiatalok számára csábító ajánlat volt az egyébként az átlagosnál jóval alacsonyabb bér, így önként vállalták az ország másik felébe utazást és munkavégzést.

A Kékvillogó.hu Magyarország 11. legolvasottabb hírportálja volt a hivatalos mérések szerint. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Napi 10-12 órát dolgoztak

A hét hat napján, 10-12 órát dolgoztatták őket vidéki és fővárosi építkezéseken, a nehéz fizikai munkáért kéthetente kb. 90 ezer forintot kaptak, szállásuk egy korábban háziállatok tartására készült, igénytelen, koszos és összetákolt melléképítményben volt.

Kiskorúakat dolgoztattak

Munkaszerződést egyikük sem látott, a kötelezően előírt pihenőidőkről nem hallottak, ellátásukról maguknak kellett gondoskodniuk. Egyszerre 10-15 gyermek zsúfolódott össze a szálláshelyen, ahová az 58 éves építési vállalkozó, valamint a brigádvezetőnek kinevezett 23 éves társa utaztatták az ország keleti megyéiből verbuvált 18 – alkalmanként 15 – év alatti gyerekeket.

Rendőrségi akció

A Pest megyei felderítők ráálltak a bejelentés tartalmára, majd az összegyűjtött adatok birtokában megszervezték az akciót. A rendőrség 2022. augusztus 15-én hajnalban csapott le az ócsai brigádra. Civil-, és egyenruhások lepték el a telket.

Elfogták a „főnököket”

Az 58 éves N. Tibort, valamint a 24 éves Sz. Ákost elfogták és előállították, az elszállásolt 13 gyereket gondjaikba vették.A gyerekek nem igazán értették a történteket, hiszen munkavégzésüket, fizetségüket nem kifogásolták. Mostani helyzetükben, ellátásukban nem láttak problémát.

A fiatalok nem kifogásolták a körülményeket

Az ő meglátásuk szerint letolták a napi 10-12 órát, bért is kaptak, aludni is tudtak valahol – sokuk az otthoninál is komfortosabb körülmények között. Ám a jog egyértelmű: kiszolgáltatott helyzetüket kihasználva, rendszeres haszonszerzés érdekében vették rá őket munkavégzésre.

Bizonyítékokat foglaltak le

Az építési vállalkozó, valamint társa ugyanis – a gyermekek alkalmazásával – jóval nagyobb haszonkulccsal tudta teljesíteni építési megbízásait. A ház átkutatásakor nevekkel és munkabérekkel teleírt jegyzetfüzeteket, naplókat, feljegyzéseket foglaltak le.

Fizetési nyilvántartás

Forrás: police.hu

Rács mögé kerültek

Az őrizetbe vett N. Tibor vallomást nem tett, panaszt a gyanúsítás, az őrizetbe vétel és a lefoglalás ellen is, Sz. Ákos tagadott. Az idősebb gyanúsítottat azóta letartóztatta a bíróság, utóbbi személyi szabadságának korlátozását az ellene emberkereskedelem, lopás és garázdaság elkövetése miatt érvényben lévő öt elfogatóparancs indokolta – jogerősen kiszabott elzárása letöltésére büntetés-végrehajtási intézetbe vitték.

Gyanúsítottak lettek

A két férfit emberkereskedelem és kényszermunka bűntettével gyanúsították meg. Velük szemben a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya folytatja le. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

A rendőrségi akcióról készült videót itt tudod megnézni

Kiemelt kép: ebben a szobában laktak a kiskorú munkások – Forrás: police.hu