A barkácsolásban pont az a szép, hogy nincsenek szabályok. Mindenki olyat és úgy alkot, ahogy tud, és ahogy elképzelte. Ezen sokrétűség miatt a használt eszközök palettája is igen széles. 

Ami viszont közös, hogy dolgozzunk bár fával, textillel, papírral vagy más egyéb anyaggal, valamilyen vágószerszámra szinte biztos, hogy szükség lesz. Nézzük, hogy milyen eszközök lehetnek ebben a segítségünkre. 

Pengekés

Más néven szike vagy sniccer. Roppant egyszerű eszköz, ami egy vékony, rendkívül éles, kitolható és visszahúzható pengéből áll. Szinte minden barkácskészletben alapvető eszköz, amit akár a Fiskars&Gerber termékek webáruházának kreatív barkácseszközei közül is beszerezhetünk.

Az olcsóbb termékek szinte csak papír, karton, és fólia vágására alkalmasak, a masszívabb, professzionális eszközökkel azonban már bőrt, kárpitot, vékonyabb műanyagot vagy akár gipszkartont is vághatunk.

A másik fontos jellemzőjük, hogy a pengét nem lehet élezni, viszont cserélhető, vagy a vége letörhető, így egy jó minőségű terméket akár hosszú éveken keresztül is megelégedéssel használhatunk.

Görgős vágó

Elsősorban textilekhez használják. Kinézetre és működésre hasonló egy pizzavágóhoz, a nyélhez egy kör alakú penge van rögzítve, ami toló-húzó mozdulattal forgatható. Előnye, hogy a késektől eltérően vágás közben nem gyűri fel az anyagot, így a szélek cakkosodása elkerülhető. 

Persze szabad kézzel nem lehet tökéletesen egyenesen vágni vele, ám egy vonalzó mentén végigtolva egyenletes lesz a végeredmény.

Kreatív olló

Papírhoz és textilhez is használható. Kinézetre nagyon hasonlít a hagyományos ollóhoz, viszont a pengéje mintázott, így a vágás során különféle motívumokat (pl. kisebb-nagyobb hullámvonalak) hagy az anyag szélén.

Díszítővágáshoz remek eszköz, ugyanis nem kézzel, egyesével kell bevagdosni a mintákat, hanem a normál ollóhoz hasonlóan az eszköz magától kialakítja a díszített szegélyeket.

Faragó- és vágókés

Papíron és fán használják főleg. Papírnál akkor hasznos, ha a lapból különféle aprólékos mintákat akarunk kivágni, amiket nagyon nehéz lenne ollóval vagy akár pengekéssel. Ezekkel a hegyes, apró méretű szerszámokkal viszont sokkal egyszerűbb dolgunk lesz, az előrajzolt vonalak mentén haladva könnyen kialakíthatjuk a kívánt formákat.

Fánál pedig különféle mintákat véshetünk velük az anyagba, így kreálhatunk például csodás egyedi faliképet, vágódeszkát, vagy bármilyen díszített dekorációt. Az eszközök többsége cserélhető pengével rendelkezik.

Vágólapok, vágóasztalok és vonalzók

Mivel a felsorolt eszközök többsége roppant éles pengével rendelkezik, ezért jól meg kell gondolni, hogyan használjuk őket. Könnyedén megkarcolják ugyanis a munkaasztalt, a túl kemény anyagok (pl. üveg) pedig kárt tehetnek a pengében. Ezért érdemes a vágandó anyagot egy vágólapra vagy asztalra tenni, hogy a kés és a munkafelület épségét is megőrizzük.

A vonalzót pedig talán nem is kell kifejteni: a segítségével egyenes vonalban vághatunk, és pontosan méretre szabhatjuk az anyagokat.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.