Módosították a vadászatról és vadvédelemről szóló törvényt, ami alapján most már csaknem mindig az autó vezetője a hibás.

Mindenki szeretné elkerülni

Olykor elkerülhetetlen, egy másodperc alatt bekövetkezhet, és akár totálkárosra törhetjük a kocsit, a motort – a vadgázolást minden sofőr szeretné elkerülni egész életében, hiszen komoly bajjal és kárral jár, ha mégis bekövetkezik egy ilyen baleset. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eddig megtérítették a kárt

Mindeddig valamennyire megnyugtató lehetett az autósok számára, hogy ha már egyszer sajnos megtörtént az ütközés, akkor is: az adott területen illetékes vadásztársaság felelősségbiztosítója gyakran megtérítette az elütött vad okozta károkat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Az eddigi szabályozás védte az autóst

Persze itt is voltak kitételek, de legalább az autós nem érezte úgy magát, mint aki egy személyben felel a balesetért (mintha tudná szabályozni, merre vonulnak a vadon élő állatok): a törvény azt mondta ki, hogy ha nem volt vadveszélyt jelző tábla azon az útszakaszon, ahol a vadgázolás történt, akkor a felelősség a vadásztársaságot terhelte. Ha viszont volt ilyen tábla, akkor az autós volt a hibás, és a kártérítést is neki kellett fedeznie.

Módosult a törvény

Nos, most ez változik, aminek nem fognak örülni az autósok: július 1-jétől úgy módosult a vadászati törvény, hogy ezentúl szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén – figyelmeztet a Ripost.

Ezt írja elő

Mutatjuk a jogi szabályozást: „nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben”.

Szinte mindig az autós a hibás

Magyarán: természetesnek kell tartanunk, hogy egy vad akár autóúton, autópályán (!), vagy egy belterületen megjelenik, és így, ha elütjük, akkor csaknem minden esetben az autó sofőrje a hibás. Tehát, hacsak nem űzés, hajtás miatt került az útra egy őz, akkor nem a vadásztársaság felelőssége a bekövetkezett baleset.

Mit tehetünk?

Az autósokat tehát inkább negatívan érinti a törvénymódosítás. Adja magát, hogy ott a biztosítás. Szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy ezek jellemzően 500 ezer forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését.

Figyeljünk!

A rendőrség inkább azt ajánlja, hogy vezessünk óvatosan, körültekintően, figyelmesen, a nem belátható útszakaszokon pedig érdemes a megengedettnél akár lassabban is haladni, főleg, ha sűrű bozótos szegélyezi az utat.

Értesíteni kell a rendőrséget

Ha elütünk egyébként egy őzet, akkor kötelező értesíteni a rendőrséget. Ők aztán szólnak az érintett vadásztársaságnak, akik elszállítják az elütött állatot. Az elütött őzet nem szabad magunkkal vinnünk, az lopásnak minősül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: egy pillanat alatt megtörténik a baj, és most már döntően az autós a hibás, ha elüt egy vadat – fotó: illusztráció