Módosították a vadászatról és vadvédelemről szóló törvényt, ami alapján most már csaknem mindig az autó vezetője a hibás.

Mindenki szeretné elkerülni

Olykor elkerülhetetlen, egy másodperc alatt bekövetkezhet, és akár totálkárosra törhetjük a kocsit, a motort – a vadgázolást minden sofőr szeretné elkerülni egész életében, hiszen komoly bajjal és kárral jár, ha mégis bekövetkezik egy ilyen baleset. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Eddig megtérítették a kárt

Mindeddig valamennyire megnyugtató lehetett az autósok számára, hogy ha már egyszer sajnos megtörtént az ütközés, akkor is: az adott területen illetékes vadásztársaság felelősségbiztosítója gyakran megtérítette az elütött vad okozta károkat.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Az eddigi szabályozás védte az autóst

Persze itt is voltak kitételek, de legalább az autós nem érezte úgy magát, mint aki egy személyben felel a balesetért (mintha tudná szabályozni, merre vonulnak a vadon élő állatok): a törvény azt mondta ki, hogy ha nem volt vadveszélyt jelző tábla azon az útszakaszon, ahol a vadgázolás történt, akkor a felelősség a vadásztársaságot terhelte. Ha viszont volt ilyen tábla, akkor az autós volt a hibás, és a kártérítést is neki kellett fedeznie.

Módosult a törvény

Nos, most ez változik, aminek nem fognak örülni az autósok: július 1-jétől úgy módosult a vadászati törvény, hogy ezentúl szinte minden esetben az autót vezető, kárt szenvedett fél lesz a hibás vadgázolás esetén – figyelmeztet a Ripost.

Ezt írja elő

Mutatjuk a jogi szabályozást: „nem minősül a vadászatra jogosult felróható magatartásának vagy a tevékenységi körében előálló rendellenességnek, ha a vad az életmódjából, szokásos táplálkozási, szaporodási viselkedéséből következő helyváltoztatása miatt jelenik meg a lakott területen kívül közúton, autóúton, autópályán vagy a település belterületén, kivéve, ha a vad megjelenése a vadászatra jogosult tevékenységével áll okozati összefüggésben”.

Szinte mindig az autós a hibás

Magyarán: természetesnek kell tartanunk, hogy egy vad akár autóúton, autópályán (!), vagy egy belterületen megjelenik, és így, ha elütjük, akkor csaknem minden esetben az autó sofőrje a hibás. Tehát, hacsak nem űzés, hajtás miatt került az útra egy őz, akkor nem a vadásztársaság felelőssége a bekövetkezett baleset.

Mit tehetünk?

Az autósokat tehát inkább negatívan érinti a törvénymódosítás. Adja magát, hogy ott a biztosítás. Szakemberek azonban felhívják a figyelmet, hogy ezek jellemzően 500 ezer forintos értékhatárig vállalják a károk megtérítését.

Figyeljünk!

A rendőrség inkább azt ajánlja, hogy vezessünk óvatosan, körültekintően, figyelmesen, a nem belátható útszakaszokon pedig érdemes a megengedettnél akár lassabban is haladni, főleg, ha sűrű bozótos szegélyezi az utat.

Értesíteni kell a rendőrséget

Ha elütünk egyébként egy őzet, akkor kötelező értesíteni a rendőrséget. Ők aztán szólnak az érintett vadásztársaságnak, akik elszállítják az elütött állatot. Az elütött őzet nem szabad magunkkal vinnünk, az lopásnak minősül. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: egy pillanat alatt megtörténik a baj, és most már döntően az autós a hibás, ha elüt egy vadat – fotó: illusztráció