Elsőfokon tíz év szabadságvesztésre ítélték Egerben azt a nőt, aki egy Heves megyei település határában megszülte, elrejtette, majd magára hagyta újszülött gyermekét, ezzel a csecsemő ellátatlanság miatti halálát okozva – közölte az Egri Törvényszék sajtószóvivője szerdán az MTI-vel.

Beismerte tettét

Hoszné Nagy Tímea tájékoztatása szerint a vádlott az Egri Törvényszéken tartott előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott tárgyaláshoz való jogáról. A bíróság a vádiratnak megfelelően bizonyítottnak látta a nő bűnösségét emberölés bűntettében. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

10 év fegyház

Ítéletében így a tíz év fegyházban letöltendő szabadságvesztés, mint főbüntetés kiszabása mellett ugyancsak 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Megszüntette továbbá három – jelenleg a nagyszülők gondozásában élő – kiskorú gyermeke fölött eddig gyakorolt szülői felügyeleti jogát is.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Fellebbezhet

A határozatot az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője az ülésen nem élt nyilatkozattételi jogával, így három napjuk van jelezni esetleges fellebbezési szándékukat – közölte a szóvivő, hozzátéve: ha ők is elfogadják az ítéletet, az jogerőre emelkedik, fellebbezésük esetén az ügy másodfokon a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

Nagykanizsán is hasonló eset történt

Mint ahogyan azt a Kékvillogó is megírta vádat emelt a Zala Megyei Főügyészség azzal a fiatal nagykanizsai nővel szemben, aki az otthonában megszülte a gyermekét, majd az újszülöttet az udvaron lévő fészerbe dobta. Az egészséges csecsemő az ellátatlansága miatt rövid időn belül meghalt, az anya most emberölés miatt felelhet.

Titkolta terhességét

A 20 éves nagykanizsai nő két éve jött össze egy férfival, de kapcsolatát titkolta mások elől. Később, 2019 augusztusában a nő teherbe esett, azonban a várandósságát is eltitkolta a környezete elől.

Nem járt orvosnál

Várandóssága ideje alatt a nő nem járt orvosnál, sem védőnőnél, terhesgondozáson nem vett részt. A férfinak egyébként alkalmanként küldött ultrahangképet, és a kismama könyvéből is fotózott részletet, de valódi egészségügyi ellátást soha nem kapott a nő.

Összevissza írogatott

Hónapokkal később, 2020 májusában azt üzente a gyermek édesapjának, hogy indul a kórházba, azonban nem sokkal ezután azt írta neki, hogy “a baba elment, nem volt egészséges”.

Otthon szült

A vádirat szerint a nő valóban aznap szülte meg a gyermekét, de nem egy kórházban, hanem az otthonában adott életet a teljesen egészséges kislányának, akit a szülést követően egy ruhába csavart, majd az udvaron lévő fészerben a földre dobta és magára hagyta. Később ránézett az újszülöttre, aki ekkor még élt, nyöszörgött, ezért bevitte a házba, de nem látta el és nem is hívott segítséget.

Nagymama talált rá

Az ellátatlan újszülöttre végül a nő édesanyja talált rá, aki azonnal kórházba vitte a kicsit, ahol megpróbáltak segíteni rajta, de az orvosi kezelés ellenére a kritikus állapotban lévő csecsemő másnap meghalt. Az ügyészségi közlemény szerint a gyermek halálának oka a 4-5 órán át fennálló ellátatlanság során fellépő oxigénhiányos állapot miatt kialakult agyduzzanatos agyi beékelődés volt. A tragédiát követően a nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház értesítette a rendőrséget az esetről.

Kihallgatták

A csecsemő halála miatt eljárást indított a nővel szemben a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság, ahol a kihallgatáskor részleges beismerő vallomást tett a felelőtlen anya. A bűnügyi nyomozók gyorsan elvégezték a nyomozási cselekményeket, így az ügy pár héten belül el is jutott a Zala Megyei Főügyészségig, ahol emberölés miatt emeltek vádat a fiatal nagykanizsai nő ellen.

Korábban egy gödöllői anyát ítéltek el

Ahogy arról beszámoltunk, két év felfüggesztettre ítéltek egy 30 éves gödöllői nőt, aki egy patak mellett szülte meg, majd hagyta magára az újszülött gyermekét. A nagykanizsai nőhöz hasonlóan, a gödöllői anya sem járt kezelésre, állapotára nem volt figyelemmel és a terhességét is eltitkolta mások elől.

Megtalálták a kicsit

A patakparton hagyott gyermeket végül egy járókelő találta meg, aki azonnal riasztotta a mentőket, amivel megmentette a baba életét, mivel az ellátatlansága és a testhőmérsékletének csökkenése miatt szinte biztos meghalt volna a pici 1-2 órán belül. A bíróság végül megvonta az anya szülői felügyeleti jogát és 2 év felfüggesztettre ítélte a gödöllői nőt, mivel beismerte a bűnösségét és az egyszerű élete miatt nem rendelkezett olyan tudással, hogy képes lett volna felismerni a helyzet súlyosságát. A Fővárosi Ítélőtábla döntése végleges, így jogerősen is két év felfüggesztettet kapott a nő. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pixabay