Két év felfüggesztettre ítélték jogerősen azt a 30 éves gödöllői nőt, aki egy patak közelében magára hagyta újszülött gyermekét, majd mintha mise történt volna, elment kutyát sétáltatni. M. Gabriellának így nem kell börtönbe vonulnia, büntetését öt év próbaidőre felfüggesztették, de megvonták tőle a kisfia felügyeleti jogát is.

Teherbe esett

A vádirat szerint a gödöllői nő 2018 őszén esett teherbe, azonban egyáltalán nem készült fel az anyaságra, ahogy arra sem, hol tudná elhelyezni a születendő gyermekét. Állapotára nem volt figyelemmel, nem figyelte, hány kiló és a menstruációjának sem tulajdonított jelentőséget, sőt terhességét próbálta eltitkolni mások elől – írja a 444.

Megindult a szülés

2019 áprilisában, a terhesség 32-33. hetében megindult a nőnél a szülés, aki ekkor egy füves területre ment, ahol egy bokor mögött meg is szülte a gyermekét, akit ezután magára hagyott. Ezután a nő fogta magát és hazament, majd elvitte a kutyáit sétálni – írja a 24.hu.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Megtalálták a babát

Az újszülött gyermeket egy járókelő és az ingatlan tulajdonosa vette észre, akik azonnal riasztották a mentőket. Mivel a csecsemő testhőmérséklete jelentősen lecsökkent, ezért ha nem találnak rá, szinte biztos, hogy meghalt volna 1-2 órán belül. M. Gabriella egyébként csak később, a rendőrök hívására érkezett haza. A gyermek koraszülött volt, és méhen belüli sorvadással született. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Nem volt elmebajos

A törvényszéken megállapították, hogy az anya sem most, sem a szüléskor nem szenvedett kóros elmeállapotban, ami miatt képtelen lett volna felismerni a felelősségét. A nő vallomásából és a feltárt körülményekből inkább az látszik, hogy a nő nem kapott segítséget, egyedül maradt a problémájával, amit a terhességről való tudatlansága miatt nem tudott kezelni, végül bepánikolt.

Elfogták a gödöllői nőt

Fotó: Police.hu

Állami gondozott volt

M. Gabriella mind a hat testvérével együtt állami gondozott volt, a szüleihez pedig csak 24 éves korában költözött vissza, amikor már tudott valamennyit keresni. Eladói és varrónői szakmája is volt, azonban akkoriban takarításokból és kerti munkákból keresett pénzt, havonta kb. 25 ezer forintot.

Sosem járt kezelésen

Volt munkatársától esett teherbe a nő 2018 őszén, azonban a kínai férfival azóta sem beszélt. Ezenfelül nőgyógyászhoz sem ment el, vallomásában pedig azt mondta, csak a legutolsó héten tudatosult benne, hogy gyermeket vár. A nő nem foglalkozott a menstruációjával – mivel azzal nála mindig is gondok voltak – és a súlyával sem törődött. Szülei tudhattak a terhességről, de ők sem segítettek a nőnek.

Magára hagyták a terhes nőt

Fotó: Police.hu

Lehet, nem volt felvilágosítva?

Amikor a nő tárgyalásán a terhességről kérdezték M. Gabriellát, a nő annyira elbizonytalanodott, hogy a bírónő átvette tőle a szót, és gyors felvilágosításba kezdett, mert úgy vélte, a nőnek még senki sem magyarázta el, hogy mi az a terhesség, és hogyan kell azt kezelni.

Jellemző a tudáshiány az eltitkolt terhességeknél

Azoknál a nőknél, akik eltitkolják a terhességüket, egyébként is elő szokott fordulni, hogy hiányos ismeretekkel rendelkeznek – mondta a 444-nek Szlankó Viola pszichológus, az UNICEF Magyarország gyermekjogi szakértője, aki azt is hozzátette, hogy a társadalmi csoportok nagy részében elég minimális a szexuális tudás. Vannak, akik azt se tudják, mi az a terhesség, de olyanok is vannak, akik nem látják az összefüggést a menstruáció elmaradása és a terhesség közt.

Sokkos állapotba került

A tárgyaláson enyhítő körülményként kezelték, hogy a nő azért nem ment vissza a patakarton hagyott gyermekéhez, mert zavart, sokkos állapotba került, és nem tudta, hogy mit csinál. Figyelembe vették azt is, hogy a nő semmilyen segítséget nem kapott, sem a szüleitől, sem másoktól, végül pedig magára maradva rossz döntést hozott meg.

Ez lett az ítélet

Mivel a gödöllői nő beismerte a bűncselekményt, a vádhatóság által kiszabott 5 év fegyház helyett végül csak 2 év felfüggesztett kapott, viszont a szülői felügyeleti jogát teljesen megvonták tőle. És mivel a nő állami gondozott volt, alacsony műveltséggel és kevés tapasztalattal rendelkezett, ezért a Fővárosi Ítélőtábla helyben hagyta az ítéletet, így jogerősen is két év felfüggesztettre ítélték a nőt. A Kékvillogó.hu legfrissebb cikkeit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Letartóztatás – Forrás: Police.hu