Letartóztatták egy kábítószerrel kereskedő bűnszervezet 11 tagját – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t.

Akár 20 évet is kaphatnak

A gyanúsítottak – bizonyítottság esetén – öttől húsz évig, vagy akár életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethetők – írták.

Bűnszervezet tagjai

A gyanúsítottak „ismeretlen időponttól”, de legkorábban 2021 áprilisától tagjai voltak egy korábban más ügyben kábítószer-kereskedelem miatt már elítélt, jelenleg elfogatóparancs hatálya alatt külföldön bujkáló férfi által vezetett bűnszervezetnek.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Külföldről hozták a drogot

Ez a bűnszervezet nagy mennyiségű kábítószer behozatalával és nagykereskedelmével foglalkozott, elsősorban Budapest területén – írták.

Marihuána, kokain, extasy

A vádlottak a Szerbiából és Hollandiából beszerzett marihuánát, kokaint, amfetamint és extasyt tárolták és juttatták el a vevők részére.

Rendőri jelentések

A megalapozott gyanút többek között az Amerikai Egyesült Államok igazságügyi hatóságai által nemzetközi bűnügyi jogsegélyében átadott – az úgynevezett ANOM-szerver működése során kinyert, az egyes gyanúsítottak által egymással folytatott, kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos kommunikációt tartalmazó – iratok, rendőri jelentések is alátámasztják.  

Büntetett előélet

A gyanúsítottak közül többen büntetett előéletűek, van, aki felfüggesztett szabadságvesztés vagy ügyészi felfüggesztés hatálya alatt áll, de van köztük kábítószer-fogyasztó is.

Nincs legális jövedelmük

Legális jövedelemmel nem, vagy csak csekély mértékben rendelkeznek, így alappal feltételezhető, hogy szabadlábon hagyásuk esetén az eljárás során elérhetetlenné válnának, megszöknének, továbbá a még ismeretlen társaikat tájékoztatnák, esetleg megnehezítenék a bizonyítást.

11 férfit tartóztattak le

Mindezek alapján a bíróság egy hónapra elrendelte a többek között bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelemmel gyanúsított 11 férfi letartóztatását. A végzés nem végleges – olvasható a közleményben.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Freepik