Kilenc indokot mutatott közösségi oldalán az Országos Mentőszolgálat, hogy miért ne vásároljunk petárdát szilveszterkor.

Ezt okozhatja a petárda

Posztjukban kilenc röntgenképet tettek közzé összeroncsolódott végtagokról, mely sérüléseket petárdák okoztak. A felrobbant petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést is okozhat: végtagroncsolódás, halláskárosodás lehet a következménye – írták a közleményben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem biztonságos

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pirotechnikai eszközök nagyon súlyos, akár halálos sérülést is okozhatnak, ezért a mentők szempontjából nincs biztonságos eszköz.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Mentősök posztja:

Ezek a szabályok:

Petárdázni, ahogy a korábbi években, idén is tilos, a petárda birtoklása is tiltott. Aki ezt a tilalmat megszegi, és petárdázik, szabálysértést követ el, ami 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Veszélyes, ha itt vásárolunk

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint a kapualjakból, csomagtartókból, piacokon árult termékek biztosan nem legális forrásból származnak. Akár sérültek is lehetnek, így súlyos, például csonkolásos baleseteket okozhatnak. Az elmúlt évek legsúlyosabb, maradandó fogyatékossággal járó baleseteit mind olyan termékek okozták, amelyeket az internetről, elsősorban Szlovákiából szereztek be.

Ezt okozza a petárda:

Ezek a szabályok:

A jogszabályok négy kategóriába sorolják a pirotechnikai eszközöket. Az 1-es és a 2-es kategóriájú termékek egész évben megvásárolhatóak, a 3-as kategóriájúak viszont csak december 28. és 31. között. Ez utóbbiakat csak december 31. 18 óra, illetve január 1. 06 óra között lehet felhasználni.

Vissza kell vinni

Birtoklásuk sem legális az év más időszakában, vagyis azokat az eszközöket, amelyeket nem használnak fel, január 1. után, 5 napon belül vissza kell vinni a forgalmazónak.

Szentendrén már több éve sem lehetett

Szentendrén már több éve elmarad a tűzijáték, sőt arra kérték a lakosságot, petárdát se használjanak, Dunakeszin pedig online szavazást tartottak a tiltás lehetőségéről.

Sok kutya szökik el

A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságának Állategészségügyi Szolgálata közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy szilveszter és újév idején a petárdázások hatására nagyon sok kutya szökik el otthonról és kóborol az utcákon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: OMSZ