Jelenleg is zajlik a hivatalos szervek szemléje Esztergomban, ahol egy körözés alatt álló férfi – az elsődleges információk alapján – szándékosan gázrobbanást idézett elő egy bűnügyi akció során – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerda éjjel.

TEK-es az áldozat

Ahogyan azt a Kékvillogó is megírta Esztergom külterületén történt intézkedés során a közlemény szerint egy rendőr elhunyt, többen pedig megsérültek. A robbanás következtében a Terrorelhárítás Központ (TEK) egyik munkatársa vesztette életét, több rendőr, valamint tűzoltó megsérült, közülük négyen súlyosan, heten könnyebben, „civil személy nincs a sérültek között”. Az elkövető az elsődleges adatok szerint szintén meghalt a robbanásban – közölték. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Behatoltak az épületbe

Az ügyészség azt írta, az eddig beszerzett adatok szerint szerdán a TEK műveleti egysége egy előre egyeztetett bűnügyi feladat végrehajtására vonult ki egy esztergomi címre, majd 19 óra körül behatoltak az épületbe, mert a körözés alatt álló férfi nem volt együttműködő, és a vele folytatott tárgyalás sem vezetett eredményre. A férfi az elsődleges adatok alapján ekkor szándékosan gázrobbanást idézett elő.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Több rendőr és tűzoltó is súlyosan megsérült

A nyomozó ügyészség több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt indított nyomozást az ügyben, az eljárási cselekmények jelenleg is folyamatban vannak. A Központi Nyomozó Főügyészség ügyészeinek és a TEK főigazgatójának jelenlétében, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bevonásával szemle zajlik a helyszínen, ahol a rendelkezésre álló információk alapján megállapítható, hogy nem történt rendőri mulasztás az ügyben.

Bővebb tájékoztatást is adnak majd

A Központi Nyomozó Főügyészség a bűncselekmény mielőbbi teljes körű kivizsgálása érdekében haladéktalanul hajtja végre a szükséges eljárási cselekményeket – írták. Hozzátették: az ügyről részletesebb tájékoztatást az elsődleges nyomozati cselekmények elvégzését követően, várhatóan pénteken adnak, „addig a sajtó és a közvélemény türelmét” kérik.

Ez lehetett az indíték

Az esztergomi Gran TV tudósított a helyszínről, információik szerint a robbantó indítéka az volt, hogy már egy ideje nem tudta fizetni a villanyszámláját, és a helyi áramszolgáltató cég le akarta kapcsolni a hálózatról. A férfi emiatt kezdett fenyegetőzni, hogy felrobbantja magát, ha a szolgáltató lekapcsolja az ingatlant a hálózatról. 

Lefoglalták az autóját

A robbantó kocsiját egyébként pontosan a rengeteg tartozása miatt lefoglalták. Emiatt haragudott meg a rendörökre, többször fenyegette őket és az ügyészeket is: azt képzelte, ők hagyták ellopni a kocsiját.

Több rendőrrel is végezni akart

Mint megírtuk a férfi csapdába csalta a rendőröket. Felgyújtotta a lakást és amikor a TEK-sek rátörték az ajtót, megnyitotta a gázpalackot. Az elkövető és az a kommandós, aki először lépett be a házba, azonnal meghalt, ám a férfi vélhetően több rendőr megölését tervezhette.

Helyszíni felvétel

Forrás: MTI/Koszicsek Szilárd

Többször ordibált 

A szomszédok nem ismerték névről a robbantót, de többször hallották, hogy artikulálatlanul veszekszik valakivel, holott többnyire egyedül lakott. Egy ott lakó, 16 éves lány azt mondta, biciklivel is félt elmenni a háza előtt. A rendőrök legalább hetente egyszer kint voltak nála. 

3 kórházban folyik az ellátás

Az eset súlyosságára való tekintettel, szerda este, az esztergomi kórházba azonnal berendelték a szabadnapos orvosokat és több osztályt is kiürítettek. A tatabányai kórházba is kiürítettek egy kórtermet, hogy fogadni tudják az égési sérüléseket szenvedett betegeket. Végül még Budapestre, a Honvédkórházba is szállítottak sérülteket. 

Nem volt halálos áldozata a TEK-nek 

A TEK-nél vagy annak elődeinél eddig legfeljebb arra volt példa, hogy megsérültek rendőrök egy-egy műveletben, de ez sem gyakran fordult elő. Az egyik ilyen, nyilvánosan is ismert eset még 2013-ban volt, amikor egy TEK-es hasba lőtte a kollégáját. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: helyszíni felvétel – Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd