Tavaly februárban halt meg a Vas megyei Csepregen egy kisfiú, akinek a szülei ma kerültek a vádlottak padjára. A vád szerint a szülők módszeresen bántalmazták a gyerekeiket, köztük a kis Mátét, aki rövid élete során számos borzalmon volt kénytelen keresztülmenni. A Vas Vármegyei Főügyészség a letartóztatásban lévő vádlottakat különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettével és négy rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntettével vádolja.

Nem etették rendesen

A vádirati tényállás lényege szerint a vádlottak a két és fél éves gyermek bántalmazásán kívül legalább négy hónapon keresztül elmulasztották a kicsi megfelelő táplálását. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Lesoványodott

Ezen időszak alatt a kis Máté szervezete, teste a korábbi állapothoz képest lesoványodott, izomzata elsorvadt, a csontjai kiálltak, a bőre vékonnyá, szárazzá, fakóvá és hűvössé vált, a gyermek viselkedése, fejlődése a korábbi állapothoz képest romlott.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Folyamatosan romlott az állapota

A gyermek leépülését (sorvadását) a vádlottak egyaránt észlelték. A kisfiú testi leromlása, az ágyról való leesések miatt többször ruhátlanul a földön fekvése a megfázásához, majd gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett.

Látták a szülők, hogy baj van

A vádlottak a kiskorú sértetten a laikus számára is észlelhető elváltozásokat, folyamatosan romló állapotát, sorvadását, visszafejlődését és a betegségének tüneteit érzékelték, ennek ellenére nem változtattak nemtörődöm magatartásukon.

Nem vitték orvoshoz

A vádlottak tisztában voltak azzal, hogy a folyamat orvosi beavatkozás nélkül a kiskorú sértett halálához vezet, ennek ellenére a gyermeket nem vitték orvoshoz. Ennek következménye az lett, hogy a kicsi 2022 februárjában meghalt.

Értelmetlen halál

A kicsi halála megfelelő gondozás, ápolás és ellátás esetén elkerülhető lett volna.  Mátá számára a vádlotti mulasztások miatti fizikális és mentális leépülés, sorvadás, a vádlottak általi bántalmazás a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okoztak.

Rothadó ételmaradékok

A vádlottak gyermekeik közül négynek az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobáját a szükséges rendszerességgel nem takarítottak, emiatt a padlózat, a fal és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ezért fertőzésveszély állt fenn. Az anya egyébként elismerte a bűnösségét, de nem akar lemondani a gyerekeiről, az apa azonban tagad.

Megtévesztették a gyermekvédelmiseket

A szülők egyébként korábban a gyermekvédelmiseket korábban megtévesztették, a szakemberek látogatása előtt a szülők kitakarítottak, kifestettek, a gyerekeket pedig elvitték óvodába. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kapcsolódó:

„A gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett” – továbbra is rács mögött maradnak a csepregi kisfiú halálát okozó szülők

Kiemelt kép: szülők a bíróságon – Forrás: rtl.hu