Négy óra alatt hozták fel a Mátyás-hegyi barlangból azt a nőt, aki egy vezetett overálos túrán sérült meg.

Túravezető figyel a biztonságra

A baleset egy úgynevezett “overálos túrán” történt, amely során kiépítetlen barlangjáratokban haladva, túravezető segítségével ismerkedhetnek a résztvevők a barlangjárással. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

18-an mentették ki

A 28 éves nő egy “kitett mászás” során visszacsúszott, és a hátára esett. A sérültet a helyszíni ellátást követően 18 ember tudta a felszínre vinni.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szűk járatok, speciális eszközök

A speciális hordágyba rögzített nőt több kisebb aknán kellett felhúzni, több szűkületen kellett átjuttatni. A sérültet az Országos Mentőszolgálat kórházba vitte.

Közös munka

A mentésben a Magyar Barlangi Mentőszolgálat központi területi egysége és a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat tagjai vettek részt.

Népszerűek a vezetett túrák

A Mátyás-hegyi barlang az ország leghosszabb barlangjának, a Szépvölgyi-barlangrendszernek a része, kedvelt túracélpont, évente nyolcezren vesznek részt nyílt, overálos túrán. A fokozottan védett barlang csak szervezett formában, képzett túravezetővel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park engedélyével látogatható.

Speciális segítség

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat civil szervezetként 1961 óta közel 600 olyan bajba jutott emberen segített, akiknek semmilyen más magyarországi szervezet nem tudott volna.

Korábbi eset

A Budapestkörnyéke.hu hírportál beszámolt korábban arról, hogy meghalt egy búvár az Aggteleki Nemzeti Park területén lévő Kossuth-barlangban. Mede Márton 42 éves volt, halála megrendítette kollégáit.

Merülés közben tűnt el

Ő az a búvár, aki vasárnap 5 társával együtt lemerült a jósvafői Kossuth-barlangban és eltűnt. Azóta  50 ember kereste, végül megtalálták a holttestét.

Ismeretlen járatba ment be

Mede Márton többször merült már a Kossuth-barlangban. A jelenlegi információk szerint egy tizenöt méter hosszú, szűk, ismeretlen járatban érte a baleset. 

Példamutatóan dolgozott

„Képzett, magabiztos, aktív közösségi életet élő, jó kedélyű, igazi kolléga volt. Munkáját mindenkor nagy hivatástudattal és szorgalommal, a tűzoltóság iránti lojalitással végezte. Szolgálati évei alatt megszerzett tapasztalatával segítette az újonnan felszerelő búvárok beilleszkedését, nagyban hozzájárulva szakmai fejlődésükhöz. Szolgálaton kívül is lehetett rá számítani. Példamutató munkájával, segítőkészségével sokak tiszteletét, barátságát vívta ki” – így emlékeznek rá kollégái. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el! BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Korábbi barlangi mentés: Forrés: Facebook/Magyar Barlangi Mentőszolgálat