Zsámbéki kislaborba vezettek annak a bűnszervezetnek a szálai, melyet a napokban a norvég, illetve a magyar hatóságok közösen lepleztek le, számol be róla a Telex.

Nagy mennyiségben kezdték el a hamis gyógyszert gyártani

A lap úgy tudja, hogy a Pest megyei laborban tavaly nyáron egy vegyész segítségével kezdtek el nagyobb mennyiségben Rivotrilt gyártani, amit aztán Norvégiában szándékoztak értékesíteni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Magyar férfi a bűnszervezet feje

A bűnszervezet feje egy magyar férfi volt, ő volt az, aki gondoskodott a hamis gyógyszerek gyártásához szükséges csomagolás, illetve alapanyagok beszerzéséről, ezenfelül pedigő irányította a zsámbéki vegyészt is, aki a tablettákat lgyártotta.

Így buktak le

Ő volt az a férfi is, aki a társai segítségével végül egy Norvégiban élő másik férfinak eladta a hamis gyógyszereket. A lap úgy tudja,hogy a bűnszervezet akkor bukott le, amikor a norvég rendőrök megállították és ellenőrizték azt a magyar teherautó-sofőrt, aki a tablettákat kicsempészte Magyarországról.

Ma dönt a bíróság

Mint írják a raktérből több mint 100 ezer darab Rivotril került elő. A Telex továbbá azt írja, hogy a bíróság ma dönt majd annak az öt férfinak a letartóztatásáról, aki a gyanú szerint tagjai voltak a bűnszervezetnek.

9 millió hamis tabletta

A kutatások során – egyéb bizonyítékok mellett – több mint 9 millió hamis tablettát, két darab tablettázógépet, több mint százezer gyógyszeres üveget, valamint több tízezer, üvegek jelölésére használatos matricát foglaltak le. Ezeken túlmenően a hatóság tagjai több, a gyanúsítottakhoz köthető, nagy értékű ingó vagyontárgyat is biztosítottak, áll a Fővárosi Főügyészség közleményében.

Nem ritka a hamis gyógyszerek értékesítése

A KékVillogó is beszámolt róla, hogy pár héttel ezelőtt, hogy az interneten egyre több helyütt bukkantak fel olyan weboldalak, amelyek koronavírus elleni gyógyszereket árulnak.

“Gyógyszereket” árulnak

Korábban a Kékvillogó.hu is beszámolt róla, hogy csalók visszaéltek Dr. Merkely Béla nevével, miután az ő nevével reklámozták az engedéllyel nem rendelkező, bizonytalan eredetű készítményeiket. A csalók megtévesztő hirdetésekkel árulták a hamis termékeiket, de mint kiderült, nem ez volt az egyetlen ilyen eset. 

Így verik át a vevőket

A nagyobb haszon érdekében a csalók megpróbálják úgy feltüntetni a termékeiket, mintha azok szigorú ellenőrzéseken estek volna át. Készítményeikről azt állítják, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést, de a valóság természetesen nem ez, mert ezek a készítmények nem érnek semmit, sőt csak veszélyeztetik az egészséget.

Jól felépítik a csalást

A még nagyobb hitelesség érdekében a csalók gyakran szakértőket szólaltatnak meg – vagy szakértőkre hivatkoznak, mint Merkely ügyében is –, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak tűnő tanulmányokat sorakoztatnak fel a hirdetéseik során.

Nincs semmilyen konkrét információ

A csalás mögött álló oldalakat közelebbről megvizsgálva hamar kiderül, hogy a hangzatos és látványos leírások, hirdetések mögött semmilyen elérhető információ nincs az említett szerekről, és azok terjesztőiről sem találunk semmilyen ellenőrizhető adatot. A megszólaltatott hírességek, szakértők valójában nem létező személyek, a hivatkozásban feltüntetett kutatások és tanulmányok pedig soha sem történtek meg.

Csak a pénz kell nekik

Egyetlen célja van ezekkel az ártó weboldalakkal a csalóknak és az nem más, mint a haszonszerzés és minél több vásárló átverése. A rendőrök szerint ha a csalók küldenek is végül valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető információ nem állapítható meg. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels