A koronavírus-járvány ideje alatt nem csökkent a bűnözők száma, a rosszakarók legfeljebb máshol találták meg a számításaikat, ugyanis több csaló is az internet segítségével próbálja meg átverni az áldozataikat. A rendőrség figyelmeztet, több olyan oldalt is találtak, ahol csalók koronavírus elleni “csodaszereket” árultak a lakosság számára.

“Gyógyszereket” árulnak

Korábban a Kékvillogó.hu is beszámolt róla, hogy csalók visszaéltek Dr. Merkely Béla nevével, miután az ő nevével reklámozták az engedéllyel nem rendelkező, bizonytalan eredetű készítményeiket. A csalók megtévesztő hirdetésekkel árulták a hamis termékeiket, de mint kiderült, nem ez volt az egyetlen ilyen eset.  A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Vizsgálódni kezdett a rendőrség

Az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is beazonosított a rendőrség, ahol ismeretlen elkövetők koronavírus elleni csodaszereket kínáltak eladásra. Emiatt a rendőrök figyelmeztetést adtak ki.

Így verik át a vevőket

A nagyobb haszon érdekében a csalók megpróbálják úgy feltüntetni a termékeiket, mintha azok szigorú ellenőrzéseken estek volna át. Készítményeikről azt állítják, természetes hatóanyagokat tartalmaznak és teljes hatékonysággal képesek leküzdeni a koronavírus-fertőzést, de a valóság természetesen nem ez, mert ezek a készítmények nem érnek semmit, sőt csak veszélyeztetik az egészséget.

Jól felépítik a csalást

A még nagyobb hitelesség érdekében a csalók gyakran szakértőket szólaltatnak meg – vagy szakértőkre hivatkoznak, mint Merkely ügyében is –, stúdióbeszélgetéseket imitálnak és tudományosnak tűnő tanulmányokat sorakoztatnak fel a hirdetéseik során.

Nincs semmilyen konkrét információ

A csalás mögött álló oldalakat közelebbről megvizsgálva hamar kiderül, hogy a hangzatos és látványos leírások, hirdetések mögött semmilyen elérhető információ nincs az említett szerekről, és azok terjesztőiről sem találunk semmilyen ellenőrizhető adatot. A megszólaltatott hírességek, szakértők valójában nem létező személyek, a hivatkozásban feltüntetett kutatások és tanulmányok pedig soha sem történtek meg.

Csak a pénz kell nekik

Egyetlen célja van ezekkel az ártó weboldalakkal a csalóknak és az nem más, mint a haszonszerzés és minél több vásárló átverése. A rendőrök szerint ha a csalók küldenek is végül valamilyen terméket, annak forrásáról és az abban lévő hatóanyagok összetételéről és hatásáról semmilyen ellenőrizhető információ nem állapítható meg.

Nyomoznak a netes csalók után

Minden esetben nyomozást indítanak a kibernyomozók, ha egy gyanús oldal ilyen termékeket árul. A rendőrök a nyomozás keretén belül felveszik a kapcsolatot a tárhelyszolgáltatókkal, hogy a weboldalak minél hamarabb eltűnjenek az internetről. Ugyanakkor nemcsak a rendőröknek kell résen lenniük, hanem nekünk, internethasználóknak is.

Ez is érdekelhet

Ismerjük fel a veszélyt!

A rendőrség figyelmeztetett, hogy internetfelhasználóként mindannyian tisztában legyünk az ilyen veszélyekkel és ezeket a hamis oldalakat ismerjük is fel. Egy dologban biztosak lehetünk: koronavírust azonnal megszüntető csodaszerek nem léteznek, a fertőzés megelőzésére valóban alkalmas védőoltásokhoz pedig kizárólag az állam által felügyelt úton juthatunk hozzá. Bármely ismeretlen forrásból származó termék csupán átverés, a készítmények elfogyasztása pedig akár veszélyt is jelenthet az egészségünknek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció