Sántha Dezső kiszőkített hajjal próbált menekülni a rendőrök elől, de a sajtónak köszönhetően végül pár napos hajsza után elfogták. A rögtönítélő bíróság gyorsan ítéletet hozott. Az artistából lett bűnöző bűntársa a hivatalos verzió szerint saját magát lőtte szíven. Kaotikus bűnügy a második világháború utáni kaotikus időkből.

Fegyverhez jutni

Miközben a II. világháború utáni kaotikus időszak leghírhedtebb hazai bűnözőjét, Hekus Döncit rendőrgyilkosság és egy fiatal lány megöléséért kergették hónapok óta, egy másik súlyos, rendőrök ellen elkövetett lőfegyverrel elkövetett bűncselekmény borzolta a kedélyeket. Ezt a bűntettet ráadásul Budapest egyik ikonikus pontján, a Móricz Zsigmond körtéren követték el. A háború után ekkoriban még nem volt nehéz fegyverhez jutni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Egy héttel később már ki is végezték

1947. július 24-én este lövöldözés tört ki a Móricz Zsigmond körtéren. Krámmer Pál rendőrnyomozó főhadnagyot lelőtték, a rendőrök elől menekülő Bachmann Gusztáv pedig holtan terült el egy veteményeskertben, miután saját magába eresztett golyót. A rögtönítélő bíróság ítélete nyomán, egy héttel (!) a körtéri események után egy Sántha Dezső nevű artistát végzett ki a bűnügyben.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szőkére festett hajjal menekült

Ennyire azonban nem volt egyszerű a nyomozás, hiszen a feltételezett tettest napokig hajkurászták Budapesten. Sántha ugyan el tudott menekülni a helyszínről, de miután a lapok lehozták az arcképét, szőkére festette a haját egy fodrásznál. Utóbbi ugyan teljesítette a kérést, de gyanús volt neki a férfi, ezért jelentette a rendőrségen. Sánthát ezután már szőke hajúként keresték, és el is fogták a II. kerületben, a Zsigmond tér környékén.

Rajk László búcsúztatta

Krámmer Pált július 31-én, a tárgyalás napján temették el. A Roosevelt-téren álló ravatalnál megjelent Dinnyés Lajos miniszterelnök is, a rendőrtisztet Rajk László belügyminiszter búcsúztatta el. Az ország hősét a Kerepesi temetőben a főváros által adományozott díszsírhelyen helyezték örök nyugalomra. Az özvegy és az apa nélkül maradt három gyerek egyszeri tízezer forint anyagi támogatást és a családfő nyugdíját kapta.

Egy füles buktatta le őket

Sántha Dezső, az artistából lett betörő lövöldözés helyett valójában dollárt szeretett volna szerezni, hogy lelépjen az országból. A pénznek az átadását hiúsította meg a rendőrök érkezése, akik kaptak egy fülest arról, hol kell aznap este keresni a két bűnözőt. Sántha ekkor lőtte agyon Krámer rendőrtisztet, társa pedig megsebesítette Pozsonyi nyomozót.

A gyilkos golyó

Kihallgatásakor csak a betöréseket ismerte el, a rendőrgyilkosságot tagadta. Azt állította, hogy a nála megtalált fegyverrel csak riasztó­lövéseket adott le, a rendőrtiszteket társa, az öngyilkos Bachmann lőtte le. A fegyverszakértő a korabeli híradások szerint azonban cáfolhatatlanul bebizonyította, hogy a gyilkosságot Sántha követte el, Krammer főhadnagy testéből ugyanis a műtét során előkerült a gyilkos golyó.

Szívlövés

A korszak szocialista bulvárlapja, a Friss Újság Sántha társának, Bachmann Gusztávnak a körtéri hajsza során elkövetett öngyilkosságát egy őt üldöző rendőr golyójának tulajdonította. Ennek alátámasztásaként egyenesen az orvosi vizsgálat eredményére hivatkoztak. Annyi bizonyos, hogy a szívlövés nem túlságosan gyakori módszer az öngyilkosoknál, márpedig Bachmann a hírek szerint ezt tette, hogy ne tudják felelősségre vonni. Még több Újranyitott aktát, izgalmas krimit akarok! Katints ide!

Mi történt a feleségével?

Érdekesség, hogy Bachmann felesége öt héttel az eset előtt különös körülmények között halt meg, miután mérget ivott. Férje orvosi műhiba miatt feljelentést tett a rendőrségen. Azt állította, hogy nem öngyilkosság történt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Ezeket is olvasd el!

Kiemelt kép: Rendőrautó a Podmaniczky utcában 1966-ban – Forrás: Fortepan.hu – Kékvillogó.hu grafika