Milliárdos áfacsalás miatt rohanta le a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a NAV azt a golyóálló üvegezésű, erődítményszerű Pest megyei ingatlant, amelyben egy budapesti és nagykanizsai bűnbanda tagjai külföldről behozott használt autók kereskedelmével foglalkoztak. A hatóságok akciójának köszönhetően a költségvetésnek okozott teljes, 1,3 milliárd forintos kár megtérült.

Áfacsalással, fiktív számlákkal foglalkoztak

A NAV tájékoztatása szerint a társaság Németországból rendelt cseh és szlovén cégeken keresztül gépjárműveket Magyarországra. Az első belföldi vevők – beiktatott „eltűnő kereskedők” csak papíron vettek részt a beszerzésben, az áfát pedig nem fizették meg a továbbértékesítés során. A fiktív számlákkal továbbadott járműveket a végső megrendelők így a versenytársaiknál jóval kedvezőbb áron értékesíthették. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

40 helyszínt fésültek át

A NAV nyugat-dunántúli nyomozói a hálózat felszámolása érdekében 40 helyszínt érintő kutatássorozatot szerveztek. A bizonyítékszerzésben több százan vettek részt: nyomozók, járőrök, informatikusok, illetve drog- és pénzkereső kutyák is keresték a gyanús nyomokat.

Riasztották a TEK-et is

Miután a bűnszervezetnek már korábban is volt ügye a hatóságoknál, ezért az illetékes szervek a TEK és a NAV MERKUR bevetési egységeit is a helyszínre irányították. A kommandósoknak sikerült elfogniuk a nagyszabású akció során a bűnszervezet vezetőjét a Pest megyei luxusotthonában.

Barátnője azt hitte, lánykérés következik

Amikor a TEK munkatársai berontottak a luxusépületbe, a bűnszervezet vezetőjének barátnője kezdetben fel sem fogta, hogy mi történik: azt hitte, lánykérésben lesz része, azért ez a nagy felhajtás.

Fényűző luxusban éltek

A NAV jelentése szerint az áfacsalással vádolt bűnszervezet nagyon jól élt: a milliárdos értékű ingatlan golyóálló üvegezéssel, kamerarendszerrel és mozgásérzékelővel lett felszerelve, az építmény kész erődként szolgált a bentlakóknak.

Megtérült a kár

A költségvetésnek okozott 1,3 milliárd forintos kár megtérült. Ennek érdekében a NAV bankszámlákat és ingatlanokat zárolt, továbbá nagy összegű készpénzt is lefoglalt. A hatóság a nyomozás során speciálisan képzett kutyákat is bevetett.

Több mint 25 millió volt egy autóban

A bűnszervezet nagykanizsai tagjának az autójában több mint 25 millió forint készpénzt találtak. Egy titkos, a bűncselekmények szervezésére fenntartott irodában pedig ujjnyomkutatásra is szükség volt, mivel az elkövetők tagadták, hogy közük lenne a luxusingatlanhoz.

Akár 20 évet is kaphatnak

Az eljárás során őrizetbe vett öt főből három a Zala Megyei Főügyészség indítványa alapján bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt került letartóztatásba. A két másik elkövető bűnügyi felügyelet alá került. A NAV szerint a bűnözők akár 20 évet is kaphatnak.

Mutatjuk a TEK és a NAV akcióját

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Részlet a NAV videójából