Drogok és nyugtatók hatása alatt okozott halálos balesetet egy javítóintézetből megszökött 17 éves fiú. A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt a fiúval szemben, hosszú börtönbüntetést kértek rá, a rendőrség helyszínelésről készült videóját a cikk végén mutatjuk.

Lopott, hibás autóval közlekedett

Egy mozgássérült embertől lopta el O. Roland azt a rossz műszaki állapotban lévő autót, amellyel 2020. november 12-én, éjjel Karancslapujtőn halálos balesetet okozott. A 17 éves fiú egyébként 2020 augusztusában szökött meg egy javítóintézetből. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Karancslapujtőn kötötte el a hibás autót

Frontális ütközés

A 17 éves fiú a lopott, lapos gumis autójával Salgótarján felé vette az irányt. Mivel a fiú a balesete előtt ivott is és pszichoaktív anyagokat is fogyasztott, ezért az állapota és az autó vezetési járatlansága miatt az ominózus napon, reggel, 8 óra után a 21-es főúton, a város lakott területén kívül két idős ember halálát okozta. Az autók frontálisan ütköztek egymással, és mindkét jármű totálkáros lett.

Megrázta az autó tulajdonosát a baleset híre

„Képtelen vagyok magamhoz térni, amióta megtudtam, hogy az én autómmal öltek meg két embert. Azóta sírok. Amikor reggel kinéztem, megdöbbenve láttam, hogy a kocsi nem áll a ház előtt, aztán a rendőrök értesítettek, hogy mi történt” – mondta az autó tulajdonosa a Blikknek.

Lopás miatt már korábban is elítélték

O. Roland ellen korábban elfogatóparancsot adtak ki, mert a fiú nem ment javítóintézetbe. Úgy tudni, a fiút lopás miatt ítélték el, és büntetésként 1 év 5 hónapot kapott, viszont ennek letöltése helyett inkább megszökött és folytatta a bűnelkövetéseket.

Lesüllyedt a fiú

“Szeptember óta keresték, akkor is lopkodott már. Most még mélyebbre süllyedt, mert egy rokkant falubelije kocsiját vitte el, azzal rohant neki annak a szegény párnak” – mondta a Borsnak egy karancsi asszony.

Ezért következett be a baleset

A 17 éves fiú a rossz műszaki állapotban lévő, lopott autóval egy nedves, csúszós, balra ívelő kanyarhoz ért, amelyet 110-115 km/h sebességgel vett be, és áttért a szemközti sávba. Ekkor csapódott bele frontálisan O. Roland az idős házaspár autójába, akik olyan súlyos sérüléseket szenvedtek, hogy a helyszínen életüket vesztették. A kamasz fiú könnyebb sérülésekkel megúszta.

Drogozott és nem volt jogsija

A halálos balesetet az idézte elő, hogy fiúnak nem volt vezetői engedélye, a közlekedése során pedig olyan szerek hatása alatt állt, amelyektől képtelen volt rendesen vezetni a járművet. A hibás autó és a gyorshajtás szintén kiváltó ok volt a baleset során.

Hosszú börtönbüntetést indítványoztak

A Balassagyarmati Járási Ügyészség a baleset után letartóztatásba vett fiatalkorú ellen halált okozó bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntett és lopás miatt emelt vádat, a bíróságtól pedig azt kérte a vádhatóság, hogy szabjanak ki a fiúra hosszú börtönbüntetést és közügyektől eltiltást. Az ügyészség ezenfelül kérte a bíróságtól, hogy kötelezzék a fiút a bűnügyi költség megtérítésére, ami összesen 881.253 forint lenne.

Mutatjuk a helyszínelésről készült, rendőrségi videót

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: helyszíni felvétel a baleset után – Forrás: police.hu