Követelésének nyomatékosítása érdekében benzint locsolt a külképviselet épülete elé, majd később telefonon megfenyegette a dolgozókat. Végrehajtandó börtönbüntetést kérnek rá.

Egy vízumkérelmi igény durvult el

Az eset előzményei 2021-re nyúlnak vissza. Ez év december hetedikét megelőzően a férfi több alkalommal kereste telefonon Magyarországnak az Orosz Föderáció fővárosában, Moszkvában lévő nagykövetségét azért, hogy a barátnője turistavízumát elintézze. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Benzint locsolt szét

December 7. napján személyesen is megjelent a nagykövetségnél, oda ismét betelefonált, akkor azt a tájékoztatást kapta, hogy a vízumkérelmet interneten keresztül lehet elintézni. Erre annyira bedühödött, hogy később benzinnel tért vissza, amit szétlocsolt az épület előtt.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Telefonon fenyegetett

Ezt követően 16 órakor a magyar nagykövetség két dolgozóját is azzal fenyegette meg telefonon keresztül, hogy felrobbant egy autót, valamint felgyújtja a nagykövetség épületét, amennyiben igen rövid időn belül nem kapja meg a barátnője a Magyarországra szóló beutazóvízumot.

Ezért minősül súlyosnak az eset

Mindezt azért tette, hogy a követségen dolgozó hivatalos személyeket, mint a magyar állam képviseletében eljárókat rákényszerítse a turistavízum mihamarabbi kiállítására – ezzel pedig kimerítette a terrorcselekménnyel fenyegetés bűntettét.

Első fokon már elítélték

A Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség 2022 októberében vádat emelt a 30-as éveiben járó, orosz felmenőkkel bíró, budapesti lakos magyar állampolgárral szemben. Később őt a Fővárosi Törvényszék ítéletében bűnösnek mondta ki a férfit.

Felfüggesztett börtönt kapott

A bíróság a március 31. napján tartott előkészítő ülésén terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés bűntette miatt 1 évi, börtön fokozatú, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélte, és előzetes bírói mentesítésben részesítette.

A vádhatóság fellebbezett

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére, végrehajtandó szabadságvesztés büntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a férfi és ügyvédje tudomásul vette a határozatot.

Börtönbe küldenék

Azonban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség – az ügyészi fellebbezéssel egyetértve – kezdeményezte, hogy a másodfokú eljárás során a Fővárosi Ítélőtábla a vádlottal szemben szabjon ki súlyosabb büntetést: mégpedig végrehajtandó szabadságvesztést – derül ki a vádhatóság hétfői tájékoztatásából.

Akár nyolc évet is raboskodhat

Érthető, hogy a férfi tudomásul vette a döntést: ugyanis akit ilyen bűncselekményben talál bűnösnek a bíróság, az akár nyolc év szabadságvesztést is kaphat – így mondhatni, hogy első körben viszonylag olcsón megúszta. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünkön a moszkvai nagykövetség épülete látható, forrás: Google Street View.)