Korrupt hatósági állatorvosokat leplezett le megbízhatósági vizsgálatokkal a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ), írja az MTI. Az állatorvosok úgy engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállíttatását, hogy meg se vizsgálták őket, de rosszabb esetben még rájuk se néztek.

Kivitték az állatokat

Az NVSZ közleménye szerint az utóbbi években erre szakosodott elkövetők összejátszottak exportengedélyeket kiállító hatósági állatorvosokkal, hogy minél több kölyökkutyát szállíthassanak ki és értékesíthessenek külföldön. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem foglalkoztak a kisállatokkal

A szállíttatást ráadásul úgy végezték, hogy a kisállatok sok esetben az előírt kort és fejlettségi szintet nem érték el, a szükséges oltásokat és esetenként az azonosító chipeket sem kapták meg.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Nem mind élte túl

A közleményben azt is írják, hogy a szabálytalanul külföldre szállított állatok egy része már a szállítás során elpusztult vagy maradandó egészségkárosodást szenvedett.

Voltak már korábban is ilyen esetek

Az elmúlt időszakban egyébként több hasonló ügyet is felderítettek. Idén márciusban a kiviteli engedélyek kiállítására jogosult – kormánytisztviselőként dolgozó – hatósági állatorvosok körében kezdeményeztek megbízhatósági vizsgálatokat – írják.

Sötét biznisz a kutyákkal

A vizsgálat szerint a szolgálat tárgyalótisztjei olyan tenyésztőknek adták ki magukat, akik nem rendelkeztek telephellyel, sőt még a kutyák kötelező egészségügyi vizsgálatát is el akarták kerülni és chipet sem ültettek a kutyusokba. Mindezért még az állatorvosokkal is együttműködtek volna.

Nem vizsgálták meg az állatokat

Az NVSZ szerint az integritástesztekkel ellenőrzött kormánytisztviselők közül ketten is elfogadták a tárgyalótisztek ajánlatát, és anélkül engedélyezték a kisállatok kereskedelmi célú külföldre szállítását, hogy akár egyetlen kiskutyát láttak vagy megvizsgáltak volna.

Zsebre tették a pénzt

Az állatorvosok 40-40 ezer forintot fogadtak el a kiskutyák ellenőrizetlen szállíttatásáért.

Ez hivatali vesztegetés

A jogtalan pénz elfogadása miatt hivatali vesztegetés elfogadása bűntett gyanúja miatt feljelentést tett a szolgálat az illetékes nyomozóügyészségeken. Ha a bíróság megállapítja a bűnösségüket, akár nyolc évre is börtönbe kerülhetnek.

Folytatják a munkát

A szervezet közleményében kiemelte, hogy „bűnfelderítő, bűnmegelőző tevékenysége során a megbízhatósági vizsgálatok jogintézményét nemcsak a rendvédelem, de minden más, a jogszabályokban meghatározott, védett terület vonatkozásában joga és kötelessége alkalmazni a hivatali, korrupciós bűncselekmények visszaszorítása érdekében”. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels