Jogerősen öt év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla kedden azt a két férfit, aki jótékonysági focimeccsek szervezésére mintegy 900 millió forintot csalt ki 21 sértettől 2004 és 2009 között.

Többrendbeli csalás

A táblabíróság folytatólagosan elkövetett többrendbeli csalás bűntettében és hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akikkel szemben 4 millió, illetve 9,5 millió forintos vagyonelkobzást is elrendelt.

EZEK A KÉKVILLOGÓ LEGFRISSEBB HÍREI

Offshore cégek

A két férfi az Egyesült Államokban bejegyzett offshore cégeire – 2004–2007 között az African Star FC LLC-re, majd a Humanity FC LLC-re – hivatkozva azt állította, hogy jótékonysági labdarúgó-mérkőzéseket szervez. Előbb a projekt beindítására, majd uniós pályázatokon elnyert támogatás lehívásához KÉRTEK KÖLCSÖN A SÉRTETTEKTŐL 250 EZER ÉS 200 MILLIÓ FORINT KÖZÖTTI ÖSSZEGEKET, irreálisan magas hozamot kilátásba helyezve nekik.

Ezt állapította meg a bíróság

A bíróság megállapította, hogy a vádlottak alapította cégek sem Magyarországon, sem külföldön nem végeztek gazdasági, kulturális, sporttevékenységet, irodájuk, alkalmazottjuk sem volt. Az évek alatt a vállalkozások egyetlen mérkőzést sem szerveztek, pályázatot sem nyújtottak be, a külföldi csapatoknak csak érdeklődő leveleket küldtek. Több hazai és nemzetközi szervezettel felvették azonban a kapcsolatot, hogy így keltsenek bizalmat a sértettekben.

FRISS!

Tragédia: Férje halálát okozta a felemás gumikkal közlekedő eleki asszony

Hamis szerződések

Az elsőrendű vádlott egy ismerősével – az ügy harmadrendű vádlottjával – 2008 tavaszán hamis likviditási szerződést is készített, ezzel is tévedésbe ejtve a sértetteket.

Hamisítás vétsége

A harmadrendű vádlottat magánokirat-hamisítás vétsége miatt megrovásban részesítette a táblabíróság, mert az első fokon eljáró Kecskeméti Törvényszékhez hasonlóan nem látta bizonyítottnak, hogy részt vett a csalássorozatban.

FRISS!

Apa és lánya rövidített meg közel 9 millióval egy üzletet, így buktak le

EZ IS ÉRDEKELHET: 23 millió forintot loptak el a csalók a férfi bankszámlájáról, a pénz egy részéről mélyen hallgat a bank

Ítélet

A Szegedi Ítélőtábla helybenhagyta a törvényszék ítéletének büntetésekre vonatkozó részét, kimondta azonban, hogy a vádlottak az elsőfokú döntéssel szemben nem a szabadságvesztés felének, hanem kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Kiemelt kép: Illusztráció