A szabályok betartása mellett mindig érdemes törekedni a biztonságra is, hiszen mindannyiunk közös érdeke, hogy ne történjenek balesetek az utakon.

Van, ahol tilos télikabátban vezetni

A briteknél szabályba van foglalva az, hogy tilos kabátban vezetni. Aki ezzel ellentétesen cselekszik, azt keményen megbüntethetik a szigetországban. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez vár a renitens brit sofőrökre

Enyhe esetben 47 ezer forintnak megfelelő bírságot szabhatnak ki azokra, akik brit területen nagykabátban ülnek volán mögé. A bírság felső tétele 5000 font, azaz jelen árfolyamon 2,3 millió forint. Sőt mi több, akár a vezetéstől is eltilthatják azt a személyt, aki vét ez ellen a szabály ellen.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Miért hozták ezt a kemény szabályt?

Amennyiben valakinek olyan az öltözéke, hogy az negatív irányban befolyásolja a vezetést, akkor nyilvánvalóan nem tud biztonságosan közlekedni. Éppen ezért nem szabad papucsban vezetni nyáron, mint ahogyan a tűsarkú vagy éppen a túlságosan vastag talpú cipő viselése is kerülendő vezetés közben. Egy vészhelyzetben ilyen lábbelikben nem biztos, hogy sikerül időben és úgy reagálni, ahogy azt a helyzet megkívánja.

Van ilyen szabály itthon?

Konkrétan nincs olyan szabály a KRESZ-ben, ami megtiltaná, hogy valaki télikabátban üljön a volán mögé. A Blikk megkérdezte az ORFK Kommunikációs szolgálatát a hazai helyzet kapcsán. “A biztonságos vezetés érdekében azonban azt javasoljuk, hogy olyan öltözetben üljön volán mögé mindenki, ami az érzékszerveit nem takarja, a látását, hallását nem korlátozza, a jármű biztonságos kezelését nem befolyásolja” – válaszolták.

Kötelessége a sofőrnek vezetésre kész állapotban lenni

A KRESZ kimondja, hogy minden körülmények között vezetésre kész állapotban kell lennie a jármű sofőrjének. Sok minden befolyásolhat egy sofőrt, ez lehet akár az öltözéke, de a menet közbeni dohányzás vagy éppen evés is ilyen tényező lehet. Egy balesetnél ezeknek komoly jelentősége lehet.

Ezek is érdekelhetnek!

Ezek a ruhadarabok akadályozhatnak

Köves Szilárd vezetéstechnikai oktató elmondta, hogy egy ingben és egy pulóverben sokkal szabadabb mozgásra képes egy sofőr, mintha télikabát is van rajta. Célszerű mellőzni az olyan ruhadarabokat, mint az állat eltakaró sál, a bőrkabát vagy a pufidzseki. Ezek vészhelyzetben nehezíthetik a megfelelő reakciót a sofőr részéről.

A legtöbben leveszik a kabátot, úgy utaznak az autóban

A modern autók gyorsan felfűtik az utasteret, így nem igazán indokolt bárkinek is kabátban ücsörögnie akár a kormány mögött akár a többi ülésen. Persze azok, akik régebbi típusú autóval rendelkeznek, a csípős hideg reggeleken bizony fázhatnak az első néhány kilométeren.

Van kompromisszumos megoldás

Érdemes lehet beszerezni egy olyan kabátot a vezetéshez, ami meggátolja azt, hogy megfázzon valaki, ugyanakkor mégsem korlátozza a sofőrt a mozgásban. A téli kabát nyugodtan pihenhet a csomagtartóban, az út végén pedig kabátot lehet cserélni.

Menet közben csak a vezetésre fókuszálj!

Bármilyen kihaltnak is tűnik egy útszakasz, menet közben nem szabad a ruhadarabokkal bíbelődni. A sofőrnek mindig az úton kell tartania a szemét, hiszen bármikor felbukkanhat egy gyalogos vagy éppen egy állat az út mentén. A ruhadarabok esetleges cseréjéhez biztonságos helyen meg kell állni. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: illusztráció