Amint azt a Kékvillogó is megírta  lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban, a balesetben ketten életüket veszítették. Most kiderült, a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere zuhant le.

Tisztázatlan körülmények

Egyelőre keveset tudni a balesetről, annyi biztos, hogy Drnis közelében zuhant le a katonai helikopter. Állítólag a helikopter egy zipline-huzalba akadt be, amit a pilóta nem vett észre, ez okozta a zuhanást. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Gyakorlatoztak

A helikopter a magyar fegyveres erők kötelékébe tartozott, éppen gyakorlaton vett részt déli szomszédunknál. Mostanra pedig ki kiderült, hogy a honvédség legmodernebb, ötmilliárdos helikoptere, egy Airbus H145-ös szenvedett baleset. A Magyar Honvédség első két Airbus H145M típusú helikoptere négy éve, 2019-ben érkezett Magyarországra. Az akkor Benkő Tibor által vezetett Honvédelmi Minisztérium még 2018-ban jelentette be, hogy vásárolnak egy 20 darabból álló flották, a a németországi központtal működő Airbus Helicopterstől. Az Airbus H145 széles körben használt géptípus, polgári célokra is használják, de a HM természetesen a katonai verziót vásárolta meg, írja a 24.hu.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ketten meghaltak

Mint megírtuk a helyszínre kiérkező mentőegységek két holttestek találtak meg a roncsnál. A legénység harmadik tagjáról egyelőre nincsenek információk, őt még keresik.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak

A tragédia után megszólalt a jelenlegi honvédelmi miniszter is,  Szalay-Bobrovniczky Kristóf részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak, továbbá közölte, a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium saját halottjának tekinti az elhunyt katonákat. Az esemény kivizsgálása folyamatban van, a helyszínen tartózkodik a horvát légierő vizsgálóbizottsága, a horvát vezérkari főnök és a politikai vezetés.

Böröndi Gábor is a helyszínre tart

A helyszínre tart továbbá Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke is egy különleges szakértői csoporttal. A baleset részleteiről, bekövetkezésének okáról a szakértői vizsgálat befejezése után fognak beszámolni – mondta a politikus.

Nem tudta megerősíteni

Arról is beszélt: a gyakorlat a Zára (Zadar) környékén található különleges légikiképző-központ szervezésében zajlott. Ez alkalommal magashegyi kiképzésben vettek részt a magyar katonák. Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter nem tudta megerősíteni azt a sajtóértesülést, hogy a magyar helikopter egy kifeszített drótkötélbe repült bele, és ez okozta a tragédiát.

A vizsgálat ideje alatt nem röptetnek Airbust

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva közölte, hogy a vizsgálat befejezéséig a honvédség nem röpteti a balesetben érintett géppel azonos típusú Airbus helikoptereit.

Kisgép tragédiája

Alig két napja történt, hogy két magyarral a fedélzetén a tengerbe csapódott egy Svédország felett repülő kisgép. Lapinformációk szerint a gép Lengyelországban szállt fel, és a Svédország középső részén található Dala Jarna repülőterére tartott, ám a pilóta hirtelen a stockholmi Skavsta repülőtér felé kanyarodott. Erről a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt.

Két magyar férfi halt meg

Az áldozat két negyvenéves magyar férfi volt, akinek teste a roncsok közé szorult – közölte a svéd rendőrség. Egyúttal jelezték, hogy vizsgálatot indítottak, bár az elsődleges gyanújuk szerint egy tragikus balesetről van szó, nem pedig szándékosságról.

Tapasztalt pilóták voltak

hvg.hu úgy értesült, hogy a két áldozat a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület két vezetője és úgy tudjuk, a Wizzair légitársaság pilótái voltak. A HA-BNS lajstromjelű gép tulajdonosa a pusztaszabolcsi Smartair Solution Kft. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Airbus – Forrás: Wikipédia