A modernizáció szinte semmilyen területet sem hagy érintetlenül. A rendőri munkát, a nyomozást, az ügy felderítését nagyban segítheti, ugyanis a közterületeken, üzlethelyiségekben, magánházaknál kihelyezett webkamerák is a biztonságot szolgálják. A videó megfigyelőrendszer üzemeltetését azonban törvények szabályozzák.

Webkamerát azonban bárki használhat annak érdekében, hogy akár a világ másik pontján kép és hang formájában élő beszélgetést folytathasson valakivel. Semmilyen szabályozáshoz, engedélyhez nem kötött a kamera vásárlása és használata. Ennek megvan azonban a veszélye. Sok visszaélésről hallhatunk, olvashatunk. Akár az élő videófolyamba betekinthet ismeretlen kíváncsiskodó vagy a kameraképeket is meglesheti. Ez már önmagában riasztó, de még inkább elfogadhatatlan, ha az így, illegálisan hozzájutott tartalmakkal vissza is él valaki.

Még a technikai ismeretek megléte, a jelszavas védelem sem garantálja azt, hogy illetéktelenek ne férhessenek hozzá a digitális életünkhöz. Egyértelműen nagyobb veszélynek vannak kitéve azok, akik hibás beállításokkal vagy a biztonságtudat hiányában működtetik otthon kamerájukat.

A személyiségi jogokat törvény védi, ám a hibásan beállított és nem megfelelően működtetett webkamera csupán végzi a dolgát, és akár korlátlanul, minden kontroll nélkül betekintést adhat a privát szférába. Ugyan sérti a személyiségi jogokat, ugyanakkor a tulajdonos saját beállításának – vagy annak hiányának – következménye mindez, így a felelősség is az övé.

A kép forrása: Pexels

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.