A Budapesti 11. és 22. Kerületi Ügyészség vádat emelt egy 34 éves férfival szemben, aki egy társával együtt, magukat rendőrnek kiadva, 2021 októbere és 2022 májusa között nyolc idős ember lakásába jutottak be. A sértettektől összesen csaknem 20 millió forintot, valamint ékszereket loptak el.

Az utcán szólították le az idős bácsit

A Budapesti Rendőr-főkapitányság 11. Kerületi Rendőrkapitányság még 2021. október 13-án csalás miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettesek ellen. Az elkövetők Újbudán, az utcán szólítottak le egy idős férfit. Rendőrként mutatkoztak be, akik a környéken történt betörések ügyében nyomoznak. Igazolásként egyikük a mobiltelefonján mutatott egy fotót egy rendőrigazolványról – vagy valami hasonlóról. Hazakísérték a bácsit, azzal az ürüggyel, hogy hogy otthonában lefényképezzék pénzét és ékszereit. A férfi és szintén idős felesége elővették értékeiket, amiket a tettesek egy óvatlan pillanatban elloptak. Az okozott kár többmillió forint volt. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hazakísérték

Hasonló módszerrel próbálkoztak 2022. május 3-án is, szintén a 11. kerületben. Ekkor is az utcán szólítottak meg egy idős férfit, akinek mobiltelefonon mutattak rendőrigazolványt, és azt mondták neki, hogy betörtek otthonába. Hazakísérték, hogy „ellenőrizhessék”, mi tűnt el, de az egyik szomszéd kijött a lépcsőházba, kérdőre vonta az állítólagos rendőröket, akik inkább gyorsan távoztak.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Ugyanaz a forgatókönyv

Május 18-án délelőtt a 14. kerületben károsítottak így meg egy idős férfit. A forgatókönyv ezúttal is ugyanaz volt: az álrendőrök az utcán szemelték ki áldozatukat, valamiféle igazolványt mutattak, és betörésre hivatkozva hazakísérték, hogy értékeit ellenőrizzék. Ez alkalommal többszázezer forintot zsákmányoltak, majd elmenekültek.

Menekülni próbáltak

Az újbudai rendőrök nyomozásának adatai arra mutattak, hogy a bűncselekményeket ugyanaz a páros követhette el. A feltételezett tettesek kocsiját utolsó akciójuk után nem sokkal a BRFK Vagyonvédelmi Osztály és a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársainak segítségével próbálták megállítani.

Ütköztek

A két férfi a rendőrautók jelzéseit figyelmen kívül hagyva továbbhajtott, míg végül 12 óra körül a 16. kerületi Szlovák út és Timur utca kereszteződésében nekiütköztek két másik autónak és egy parkoló járműnek.

Elfogták őket, most vádat emeltek

A két menekülő férfit és az egyik vétlen autó sofőrjét a mentők kórházba vitték. A feltételezett elkövetőket ellátásuk után a 11. Kerületi Rendőrkapitányságra állították elő. L. Tamás 32 éves és R. Valentin 33 éves budapesti lakosokat bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntett és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, őrizetbe vették őket, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására. Mindez még 2022-ben történt, a két férfi ellen az ügyészség közlése szerint most emeltek vádat.

Közel 20 millió

A közlemény tanúsága szerint az ügynek összesen nyolc sértettje van, mindegyikük 80 év felletti volt az elkövetések idején, a legidősebb áldozat 93 éves volt. Az elkövetők tőlük összesen csaknem 20.000.000 forint készpénzt és ékszereket zsákmányoltak.

Az egyik férfi szökésben van

A Budapesti 11. és 22. Kerületi Ügyészség a 34 éves férfit több rendbeli, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés kiszabására, pénzbüntetésre, valamint közúti járművezetéstől eltiltásra is indítványt tett a vádiratban. A vádlott korábban letartóztatásban volt, jelenleg bűnügyi felügyelet hatálya alatt áll. Társa szökésben van. A Kékvillogo.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció