A rendőrség idén is megkülönböztetett figyelmet fordít a megemlékezés nyugalmát veszélyeztető bűncselekmények és közlekedési balesetek megelőzésére.

Látogatás a temetőkben

A közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen látogatják meg a temetőket, hogy ott virággal, koszorúval, mécses gyújtásával emlékezzenek elhunyt szeretteikre. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nem mindenki ebből a célból érkezik a temetőbe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Gyakori lopások

A rendőrség tapasztalatai azt mutatják, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő gépkocsifeltörések, kerékpárlopások a temetők környezetében, illetve többször történik, hogy a sírokról ellopják a virágot, koszorút vagy kegytárgyat, esetleg az őrizetlenül hagyott táskát.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vigyázzunk értékeinkre!

Ebben az időszakban zsúfoltabbak lehetnek a tömegközlekedési eszközök, ahol különösen figyelni kell értékeink megóvására, a zseblopások elkerülésére. A temetőben a táskáját és egyéb értékeit egyetlen pillanatra se hagyják őrizetlenül.

Segítsünk az időseknek

A rendőrök kérése, hogy ne vigyenek nagyobb összegű készpénzt, értéket magukkal, ne tartsák PIN-kódjukat bankkártyája mellett, vagy arra felírva. Idős rokonait, szomszédjait, aki tudja, kísérje el a temetőbe, így jobban tudnak egymás biztonságára, értékeire vigyázni.

Erre is figyeljünk

Ha kerékpárral vagy gépjárművel érkeznek, lehetőség szerint a kijelölt, őrzött és kivilágított parkolót vegyék igénybe. A járművet gondosan zárják be, értéket az utastérben, látható helyen ne hagyjanak. Aki tömegközlekedési eszközön utazik, értékét a belső zsebében, táskáját testközelben tartsa, feltűnő ékszert ne hordjon látható helyen.

Fokozott endőri jelenlét

Ebben az időszakban sokan autóval közelítik meg a temetőket. Ezekben a napokban a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő, ezért fokozott rendőri jelenlétre számíthatnak a közutakon, elsősorban a temetők környékén és az oda vezető utakon. A rendőri jelenlét elsősorban a forgalom segítésére irányul, de természetesen a szabálytalan közlekedők ellen is fellépnek kollégáink.

 A jelszó a türelem

A hétfői és a keddi napon számítsanak lassabb haladásra; legyenek türelmesebbek és minden esetben vegyék figyelembe az időjárási, a látási és az útviszonyokat.

Óvjuk a gyalogosokat

Ebben az időszakban a gyalogosokra különösen oda kell figyelni, mivel ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői! Rövidebbek a nappalok, a sötét ruhában közlekedő gyalogosokat pedig még a szokásosnál is nehezebb észrevenni. 

Megemlékezés, méltóság

A szeretteinkről való megemlékezés méltóságának megőrzése érdekében kérjük, legyenek körültekintőek, vigyázzanak értékeikre, tartsák be a közúti előírásokat és tanúsítsanak türelmet a közlekedésben résztvevők iránt, hogy a hétvége valóban a kegyeletről és az élet tiszteletéről szóljon – fejezi be közleményét a rendőrség. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: fokozott odafigyelést kérnek a rendőrök a temetőkben. Fotó: police.hu