Óriási visszhangot váltott ki 1977-ben, hogy két férfi kirabolt egy forgalmas postahivatalt a fővárosban. A tettesek a Ferenc körúti postát támadták meg, és az akkori viszonyok szerint, mintegy 5 évnek megfelelő átlagjövedelmet zsákmányoltak. Autós üldözés, lövöldözés lett a rablásból, végül egy prosti buktatta le őket. Újranyitottuk a nagy budapesti postarablás aktáját.

Ide a pénzt!

Egy mustársárga Skoda állt meg a Ferenc körút 39 alatti posta előtt 1977. szeptember 15-én este 7-kor. A sofőr az autóban maradt, a motort járni hagyta, társa határozottan irányozta lépteit a postahivatal felé. Belépett, egyből a tárgyra tért: ez egy rablás, ide a pénzt! – harsogta, majd fegyverével a levegőbe lőtt. A nyolcfőnyi személyzet, és a két ügyfél nagyon fel sem ocsúdott, amikor – elmondásuk szerint – a harmincas éveiben járó, izmos testalkatú, sportosan mozgó férfi egy asztalra ugrott, majd átlendült az ügyféltérből a kezelőhelyiségbe, ezután még egyszer a plafonba lőtt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Sporttáskába pakolta a pénzt

Kihasználva a lélektani előnyt, a rabló a ledermedt dolgozók előtt egy sporttáskába pakolta a kasszákban talált pénzt. Egy hátsó helyiségből előlépő, igencsak bátor postai alkalmazott megpróbálta a fegyveres embert semlegesíteni úgy, hogy hátulról fejbecsapta egy kisméretű üdítőspalackkal, a rabló azonban mintha ezt meg sem érezte volna, szerencsére a megtorlással sem foglalkozott komolyabban, mindössze a bátor férfi mellkasa felé bökött pisztolyával, majd magát nem zavartatva befejezte a pénzpakolást. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Menekülés Skodával

Ahogyan jött – fürgén, céltudatosan, már ment is a kijárat felé, ki az utcára, majd ott bepattant a rá váró Skodába, az autó elindult, ekkor már jócskán az arrafelé bandukoló gyalogosok tekintetének kereszttüzében, mivel sokan felfigyeltek a postahivatalból kihallatszó fegyverdörgésre. A Skoda az Üllői út felé gyorsított ki, amikor felbukkant egy, a Tűzoltó utcában parkoló pénzszállító autó felfegyverzett vezetője, aki négy lövést adott le az autóra, későbbi elmondása szerint abban biztos volt, hogy a kocsit eltalálta, azt nem tudhatta, hogy a rablókat érte-e lövés.

Meglőtték a sofőrt

Kiderült, hogy az őr a Skoda sofőrjét sebesítette meg. A rablás napjának estéjén a Nagyvárad térnél megtalálták a golyólyuggatta, lopott Skodát, összevérzett sofőrüléssel. A tanúk elmondása alapján fantomképeket készítettek, ezeket 40 000 példányban küldték szét, a sérülésre tekintettel kórházaknak, egészségügyi intézményeknek, emellett közlekedési vállalatoknak is. 

Egy prosti buktatta le őket

A személyleírással kiegészített fantomrajz széleskörű terjesztésre napokon belül eredményre is vezetett: egy éjszakában dolgozó nő hívta fel a rendőrök figyelmét arra, hogy a postát kiraboló férfire igencsak hasonlító alakot ő már többször is látott a külföldiek által előszeretettel látogatott Park Szállóban. A rendőrök a jelzés alapján ott el is fogták a 27 éves, csehszlovák állampolgárságú Jan Stratileket, akinél igazoltatásakor találtak egy csomagmegőrző-kulcsot, ami felkeltette az érdeklődésüket.

Keletinél volt a pénz

A rabolt pénz rejtekhelyét sejtették a Keleti pályaudvarnál lévő szekrényben. A férfival rögtön a Baross tér felé vették az irányt, ő ekkor produkált még egy akcióepizódot: a Keleti környékén kiugrott a mozgó rendőrautóból, és rohanva megindult a szabadság felé. A rendőrök persze utána, óriási hajcihő, valódi, éles üldözés következett – ilyen is ritkán volt látható-átélhető a kor Magyarországán. 

Kiráncigálta a nőt

Stratilek még futás közben jármű után nézett, egy Kispolskit szemelt ki, amit egy nő vezetett. Megpróbálta kirángatni a kocsiból, és átvenni tőle a kormányt, erre azonban nem maradt ideje, mert a nyomában loholó zsaruk beérték, leteperték, és innentől már sokkal jobban vigyáztak rá. Kihallgatásán a férfi sok mindent beismert, de a bűntársa kilétéről hallgatott. 

Elárulta a társát

A keresztkérdések hatására azonban összezavarodott, elszólta magát, a kihallgatók meg felcsipegették az információkat a tettestársról, akit Kálmánnak hívnak. Ez, és a fantomrajz elég is volt a nyomozóknak, hogy azonosítsák a rovott előéletű, akkor 28 éves Berki Kálmánt, aki elfogásakor sántikálva nyitott ajtót a rendőröknek, mintegy illusztrálva: bizony, neki a lábába fúródott a golyó a Ferenc körúton.

Nyugatra akart menni

A rendőrök alapos munkával kinyomozták, hogy mi történt. Jan Stratilek lába alatt forró lett a talaj, ezért kitalálta, hogy Nyugat-Európába disszidál. Magyarországon keresztül tervezte a szökést, itt akart hamis papírokat vásárolni. A dokumentumok megszerzése érdekélben 1977 augusztusi megérkezése után nem sokkal bűnözői körökkel vette fel a kapcsolatot, így ismerkedett meg Berkivel. 

Pénz kellett nekik

Berki szintén fontolgatta a nyugatra távozás ötletét, cseh és magyar így érdekazonosság okán összeállt. Kitalálták, hogy anyagilag megalapoznak a lelépésnek, a hamis iratokra úgyis várni kellett, így lopásokat, rablásokat terveltek ki közösen. Stratilek specialitása a Skodák feltörése volt, így azonosíthatatlan járműről könnyen gondoskodott, már csak zsákmány után kellett néznie.

Több rablás

Megtudta, hogy egy Margit körúti (akkoriban: Mártírok útja) ABC-ből egy idős férfi hordja el a bevételt, különösebb óvatosság és biztosítás nélkül. Startilek – állítása szerint egyedül – lecsapott, 157 ezer forintot zsákmányolt. Eltelt pár nap: újabb Skodát kötött el, amivel a Nyugati térhez hajtott – immáron Berkivel –itt egy postást vettek célba, akitől 30 000 forintot raboltak. Ezután következett a Ferenc körúti – utolsó – bűnepizód.

Golyó fúródott a combjába

A páros elfogása után derült ki, hogy a vérző Berki nem tudott vezetni, ezért a csehszlovák vette át a volánt, majd a Nagyvárad téren, egy újabb Skoda felnyitása után, kocsit cserélve, József utcai rejtekhelyükre hajtottak. Berkit feltámogatta a lakásra, és jelzett a férfi – szintén bűnöző – barátainak. Tette ezt márpedig nem is feltétlenül szívjóságból, mint inkább azért, mert neki semmiféle kapcsolatai nem voltak Budapesten, így fedezésüket, ellátásukat csak Berki ismeretségi körétől remélhették. 

Operáció a lakásban

Berki haverjai látták el a bujdosókat, és mivel a sérültet kórházba nem vihették a lebukástól tartva, egy büntetett előéletű ápolót hívtak hozzá, aki viszont nem tudta a lövedéket kivenni a sebből, csupán kitisztította azt. Amíg Berki lábadozott, Stratilek ellátogatott a Park szállóba, ahol jugoszláv alvilági alakoktól várt hamis útlevelet. Ez lett a veszte: itt ismerte fel a prostituált, aki leadta a drótot a rendőröknek.

Börtönbe kerültek

A tárgyaláson Berki tagadta, hogy részt vett volna a Nyugati térnél végrehajtott rablásban, noha az összegyűjtött bizonyítékok megcáfolhatatlanul bűnössége mellett szóltak, egyébként Stratilek is részességéről vallott. Végül a cseh férfi 15 év, Berki pedig 11 év fegyházbüntetést kapott jogerősen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Forrás: BRFK Facebook oldala, kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Fortepan.hu