Ismét bravúros életmentő akciót hajtottak végre a budapesti vízirendészet munkatársai. A Rákóczi hídnál zuhant a jéghideg Dunába egy asszony. Szerencsére látta valaki a partról és azonnal szóltak a Kopszi-gátnál éppen ebédszünetet tartó vízirendészeknek. Ekkor beindult az akció.

Dörömböltek az ajtón

A Kopaszi-gáti vízirendészeti őrsön éppen ebédszünetet tartottak, amikor három-négy ember dörömbölni kezdett az ajtón, és kiabáltak, hogy segítség, mert valaki beleesett a folyóba. “Mondhatni én az emeletről a pizzával a számban, kollégám az ügyeletünkről rohant ki”  – mesélte Jambrik Vivien törzsőrmester a BRFK közösségi oldalán. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Beugrottak a motorcsónakba

Másodpercekkel később már teljes felszerelésben ugrott a hajóba a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság párosa, rá pár percre pedig már a parton voltak a szakszerűen melegítőfóliába és takaróba tekert, hipotermiás, vagyis szinte teljesen kihült nővel. 

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

5 Celsius-fokos Duna

Pár percen múlhatott a fiatal nő élete, amikor a Rákóczi hídnál bele esett a Dunába. Ilyenkor a víz 5 fokos, a sodrás erős, minden az ellen szól, hogy aki bajba jut, annak kevés esélye van túlélni ezt a közeget. Most mégis sikerült, mert gyorsan érkezett a segítség.

Hideg víz

“Alapvetően ez egy egyszerű mentés volt, de amikor ilyen hideg a víz, az idő rengeteget számít. Akár 10 perc alatt is ki tud hűlni a vízben az emberi test, szóval nagyon fontos, hogy aki vízbe esik, az időben kapjon segítséget” – mondta el a mentés részleteit a másik hős vízirendész, Szemők Miklós törzszászlós, aki hozzátette:

Fenntartotta a nőt a kabátja

“A vízbe esett nőt a mostani esetnél körülbelül 300 méterre sodorta el a folyó, úszni sem tudott, ám volt egy nagy szerencséje. A téli kabátja fenntartotta a vízen, éppen addig, amíg mi ki tudtuk húzni a vízből” – tette hozzá Szemők Miklós.

Kórházba vitték

A 27 éves nőt a parton átadták a mentőknek, akik kórházba szállították. A vízirendőrök mentését a partról végig követték azok is, akik legelőször észrevették a vészhelyzetet és szóltak a rendőröknek.

Megtapsolták a vízirendészeket

„Vasárnap volt, januárhoz képest remek idő, így sokan kint voltak Kopaszi-gáton. Mire visszaértünk a partra, összegyűltek az emberek, és amikor látták, hogy sikerült az életmentés, akkor sokan tapsoltak, és látszott, hogy mindenki szurkolt, hogy sikerüljön a mentés. Nagyon jó volt, hogy szinte abban a pillanatban szóltak nekünk, amikor meglátták a bajt és ezzel párhuzamosan a segélyhívót is hívta valaki” – mondta Jambrik Vivien.

Kitüntetés

Az életmentőket nemrég Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya elsimerésben és jutalomban részesítette. Jó tudni, hogy a dunai vízirendészekre a bajban is lehet számítani és ha kell, a pizzát is az asztalon hagyják, amikor szükség van rájuk.

Ha segítség kell!

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelki elsősegély-számot! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Szemők Miklós és Jambrik Vivien – Forrás: Facebook