A jó szándék vezérelte azt az illetőt, aki megtalálta valaki bankkártyáját, majd azt az összes adattal együtt kiposztolta a Facebookra. Súlyos következménye lett a dolognak.

Csak a jó szándék vezérelte

Elvesztett és megtalált, majd a segíteni akarás szándékával az egyik közösségi oldalra kiposztolt bankkártyák adatait felhasználva vásárolgatott magának egy nő, aki ellen a Veszprémi Járási Ügyészség 11 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat a Veszprémi Járásbíróságon.

Kifejezetten erre utazott

A 25 éves nő az internetes oldalon böngészve vette észre, hogy az elvesztett, majd mások által megtalált bankkártyákat a megtalálók a kártyabirtokos felkutatása reményében sok esetben lefényképezik, a fotót pedig a közösségi oldalon megosztják.

Az adatokat lementette

A nő mindezt kihasználva a bankkártyák számára, érvényességi idejére és esetenként a CVC kártyaellenőrző kódra vonatkozó adatokat képernyőfotó készítésével elmentette, majd az adatok felhasználásával 2018 júniusától egészen 2019 májusáig webáruházakból vásárolt, a szolgáltatók pedig a bankkártyákhoz tartozó számlákat terhelték meg a vásárlások összegével.

SZÉP kártyával is vásárolt

A vádlott egy ízben még egy SZÉP kártya adatait is felhasználta a fizetéshez.

Mindenfélét vásárolt

A nő főként ruházati cikkeket vett, de mások bankszámlájának terhére alkalmanként a maga és családja telefonkártyáit is feltöltötte. Cselekményeivel összesen 11 sértettnek okozott különböző, 20 ezer forinttól 650 ezer forintig terjedő összegű kárt.

Ez várhat most rá

A járási ügyészség a nővel szemben tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalára és végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés, valamint pénzbüntetés kiszabására, továbbá vagyonelkobzás alkalmazására tett indítványt a bíróságnak.

Nem egyedi az eset

Bár az eset alapvetően nem egyedi, ez mégis egy kirívó példa. Persze, aki jóhiszeműen kiposztolja a kártya adatokat, előzetesen elgondolkodhatna rajta, hogy ez biztosan jó ötlet-e, hiszen így gyakorlatilag boldog boldogtalan hozzáférhet egy másik ember adataihoz, ezzel pedig súlyos anyagi károkat okozhat az illetőnek.

Mi a teendő, ha bankkártyát találunk?

Az elveszett bankkártya kérdése nagyon kényes dolog, mert az elvesztője lehet, hogy órákig észre sem veszi, ez idő alatt pedig gyakran illetéktelen kezekbe kerül az. Persze akadnak szerencsés helyzetek is, éppen ezért fontos kérdés, hogy mi a teendő, ha egy bankkártyát találunk mondjuk az utcán? Először is hívjuk fel az illetékes kártyakibocsátó bankot, hagyjuk meg a saját elérhetőségeinket. A bank ezt követően értesíti a kártya tulajdonosát – ők számunkra nem adhatják ki az ő adataikat – ezt követően pedig a tulajdonos felveszi velünk a kapcsolatot. A bank eközben nagy eséllyel letiltja a kártyát, ezt lehet már az ügyfél is kezdeményezte. A lényeg: soha semmilyen körülmények között ne posztoljunk ki kártya adatokat a közösségi oldalakra.

Kiemelt kép: Illusztráció