A száguldás nem alapjog! Hét új sebességmérő helyszín áll szolgálatba a főváros 2. kerületében, melyek közül már üzembe is helyezték az elsőt, a Nagykovácsi úti sebességmérőt. Őrsi Gergely polgármester úgy fogalmazott: a cél nem a bevételszerzés, hanem a közlekedésbiztonság javítása. El kell érni, hogy mindenki biztonságosan közlekedjen, és ne kelljen senkinek se olyan veszteséget átélnie, amit egy balesetben elvesztett családtag, barát vagy ismerős jelent.

Lépéseket kell tenni

„Látjuk, hogy kormányinfóig terjedő vita bontakozott ki a Főváros és a Kormány között négy traffipax telepítése kapcsán. Meggyőződésünk, hogy az egymásra mutogatás gyakoriságát és a bürokráciát is érdemes csökkenteni, amikor baleset-megelőzésről van szó. Lépéseket kell tenni, és mi megtettük az elsőt: hét új sebességmérő helyszín áll szolgálatba a 2. kerületben, ma éppen a Nagykovácsi úti” – írta Facebook-posztjában Őrsi Gergely, a kerület polgármestere. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Vétlen közlekedők haltak meg

Az elmúlt időszakban sajnálatosan sok olyan baleset történt, melyben teljesen vétlen közlekedők vagy éppen megállóban várakozók vesztették életüket. Így vesztette el családja és barátai néhány hónapja Boglárkát, akit halálra gázoltak a Harminckettesek terénél lévő villamosmegállóban. És így vesztettük el a kerékpárost, akit halálra gázoltak az Árpád hídon.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Visszafordíthatatlan következmények

Bármilyen egyszerű is egy akár több tonnás autó volánja mögött a gázra lépni, a következmények súlyosak, visszafordíthatatlanok lehetnek.

Elindult a szakmai vita

„Fontos, hogy elindult a szakmai vita a szabályok módosításáról, a jogosítvány megszerzésének módjáról, különböző ellenőrzési lehetőségekről és büntetési tételek változásáról. Minden lépés fontos, ami biztonságosabbá teheti a közlekedést. Viszont amíg a szükséges jogszabályi változtatások megtörténnek, addig is van teendő, és a jelenlegi rendszerben is van lehetőségünk visszaszorítani a gyorshajtást” – írta a polgármester.

Minden tekintetben indokolt

„Ezért építünk hét sebességmérő helyszínt, melyből a Nagykovácsi úton készült el az első. Forgalomszámlálási adatok alapján közel 6 ezer jármű érkezik be naponta ezen az útvonalon a városba, ráadásul a számlálás idején a 40-es táblánál mértünk 104 km/h-s sebességet is, így minden tekintetben indokolt sebességmérő telepítése” – tette hozzá.

Szolgálatba lép az új „pofátlanító” autó

A kerület vezetője elárulta: a sebességmérő helyszínek kiépítése mellett hamarosan a rendőrséggel együttműködve szolgálatba léphet egy új „pofátlanító” autó, mellyel a kirívó, veszélyes szabálytalanságok felderítését segítjük.

Nem a bevételszerzés a cél

„Fontos leszögezni, hogy célunk nem a bevételszerzés. Már csak azért sem lehet az, mert az így kiszabott bírságok a központi költségvetésbe kerülnek, vagyis az önkormányzatnak ebből nincs bevétele. Célunk a közlekedésbiztonság javítása. Célunk, hogy mindenki biztonságosan közlekedjen, és ne kelljen senkinek se olyan veszteséget átélnie, amit egy balesetben elvesztett családtag, barát vagy ismerős jelent” – írta Őrsi Gergely.

60 millióba kerül

A kihelyezést az önkormányzat finanszírozta, a hét helyszínen közel 60 millió forintba kerül. A polgármester hozzászólásában azt ígérte: egy korábbi 0-24 órás mérés eredményével fogják majd összehasonlítani az eredményeket. Emellett megteremtik a lehetőségét, hogy az önkormányzat hozzájáruljon a B kategóriás jogosítványok megszerzéséhez, amennyiben a próbálkozók önként – jelentkezéses alapon – megtekintenek egy baleset-megelőzésről szóló dokumentumfilmet, és részt vesznek plusz elsősegélynyújtó tanfolyamon. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Munkába állt

Kiemelt kép: új sebességmérők a 2. kerületben. Fotók: Facebook/Őrsi Gergely