Ülés során a gerincre ható nyomóerő lényegesen nagyobb, mint állás során, ennek megfelelően a csigolyák és a porckorongok számára az ülés igen megterhelő. Bizonyos foglalkozások esetén azonban nem lehet elkerülni, hogy napi szinten sok órát töltsünk el ülve, ilyenkor más megoldást kell keresnünk a gerincünk védelmére.

A megfelelő ülőhelyzet

Ahhoz, hogy ülőmunka közben is védjük a gerincünket, fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk a tartásunkra. A legtöbb irodai szék nem segít abban, hogy megfelelően üljünk, illetve az, hogy legtöbbször egy előttünk lévő monitort nézünk órát hosszat még inkább ront a helyzeten. Ilyenkor hajlamosak vagyunk “kerek háttal”, előre görnyedve ülni, ami fokozza a csigolyákra és a porckorongokra jutó terhelést. A megfelelő tartást ülés közben jelentősen tudja segíteni egy speciális kialakítású gyógypárna használata.

Érdemes egyrészt arra törekedni, hogy minél egyenesebben üljünk, másrészt aktív üléssel is tenni azért, hogy később ne legyen gerinc- vagy hátproblémánk. Az aktív ülés során a hagyományos, passzív üléssel szemben a szék úgy van kialakítva, hogy a deréktájon lévő, gerinc körüli izmokat folyamatos munkára fogja. Ezáltal ezek az izmok a hosszú ülőmunka során sem fognak elgyengülni és megelőzhető a hát- és derékfájás.

Hogyan segítenek az ülőpárnák?

Az ülőpárnák, amelyek az ülés közbeni helyes tartást segítik elő, jellemzően ék alakúak. Optimális ülés az, amikor a medence ugyanabban a helyzetben van, mintha álló helyzetben lenne. Azzal, hogy egy ék alakú párnán ülünk, a testünk kicsit előrehajol, ezáltal a medence majdnem olyan helyzetben marad, mintha állnánk, és így lényegesen kisebb terhelés éri a csigolyákat és porckorongokat.

Az ülőpárnák speciális hajlásszöge azonfelül, hogy segít abban, hogy kevesebb terhelés érje a gerincet, segít az aktív ülés fenntartásában, nem hagyja elernyedni a derék körüli izmokat. Érdemes a párnákat először csak rövidebb ideig használni, majd folyamatosan növelni az időtartamot addig, amíg már az ülés teljes hossza alatt folyamatosan használjuk. Erre azért van szükség, hogy kellő időt hagyjunk a szervezetünknek ennek az új tartásnak a megszokására, valamint az izmok megerősödésére.

Kiknek ajánlott?

Az ülőpárnák, különösen az ék alakú ülőpárnák azoknak ajánlottak, akiknek már fáj a dereka, illetve háta és azoknak is, akik csak szeretnék ezt megelőzni. Különösen fontos olyanok számára, akik hosszú időt töltenek el ülve, legyen az iskolában, irodában vagy hivatalban. Lényegében kötelező darab mindenkinek, aki nap mint nap hosszú órákat tölt el egy számítógép előtt.

Azzal, hogy a medencét megfelelő helyzetbe hozza, jelentős terhelést vesz le a gerincről és segít az egészséges pozícióban tartásban. Ezenfelül egy ék alakú ülőpárna az aktív ülést is elősegíti, ezáltal aktívan tartja a hát és a has izmait, valamint megfelelő egyensúlyban tartja ezen izmok feszülését.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon már 600 ezren olvassák.