Egy hónappal ezelőtt, Szenteste napján a reggeli órákban egy újpesti lépcsőházban megkéseltek egy rendőrt, a támadót lelőtték az egyenruhások. A lövések közül néhány nem a támadót találta el, hanem az ajtófélfába fúródott. Egy ott lakó család a lövöldözés miatt sérelemdíjat kért, erre reagált most a rendőrség. A meglőtt rendőrrel készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Nem érkezett kártétítési igény

A rendőrség azt közölte, hogy sem a Budapest Rendőr-főkapitányságra, sem a rendőrkéselés ügyében vizsgálódó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségre nem érkezett beadvány a sérelemdíj vonatkozásában. A rendőrök ügyvédje továbbá úgy véli, a fegyverhasználat jog- és szabályszerű volt.

Rendőrt késeltek Újpesten

Ahogy azt korábban megírtuk, 2020. december 24-én, 6 óra 37 perckor egy újpesti társasházhoz riasztották a rendőröket egy agresszívan viselkedő, hangoskodó férfihoz. Az esethez két járőrt küldtek, akik közül az egyiket, Pétert, késsel megtámadott a férfi, mire a járőrtársa, Erika lelőtte a támadót. A férfi a helyszínen életét vesztette.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Lelőtték a támadót

A rendelkezésre álló információk szerint a rendőrnő összesen tíz lövést adott le, amelyből nyolc találta el az elkövetőt. Ugyanakkor a lövések közül néhány a támadó mögötti ajtót találta el – írja a Telex.

Sérelemdíjat követeltek a szomszédok

A támadást nagyon nehezen élte meg a társasház, főleg azok a lakók, akiknek az ajtaja előtt történt a lövöldözés. A család nem ment ki az ajtón megnézni, hogy mi történik a ház folyosóján, de mint utólag látták, a lövések közül néhány nem a támadót találta el, hanem az ő lakásukat: az egyik golyó egy bakancs mellé érkezett, egy másik egy matracba, a harmadik pedig az ajtófélfába fúródott bele. Emiatt a család bejelentette, hogy sérelemdíjat szeretne a rendőrségtől.

Nem ilyen egyszerű a helyzet

Mivel az ügy a rendőrökkel történt, ezért a  Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség kezdett el nyomozni, és ők vizsgálják azt is, hogy Erika helyesen használta-e a fegyverét, illetve azt, hogy jól mérte-e fel a lővonalat. „A parancsnoki kivizsgálás azonban már jogszerűnek és szakszerűnek minősítette a fegyverhasználatot” – mondta a rendőrök ügyvédje, Borbély Zoltán a híroldalnak.

Az ügyvéd szerint nincs jogellenesség

Az ügyvéd szerint a sérelemdíj követelése azért sem állja meg a helyét, mert a jogos védelem kizárja a polgári jogi felelősséget. „A jogos védelem pedig a hivatalos személyt is megilleti. Ha nincs jogellenesség, akkor nincsen kártérítési felelősség sem” – magyarázza az ügyvéd.

Lövészeti oktató is nyilatkozott

Tulajdonképpen az, hogy Erika egyáltalán meg tudta állítani a támadót annak is volt köszönhető, hogy az újpesti egyenruhások elavult PA-63-as fegyverét már hónapokkal ezelőtt lecserélték. „Ha PA lett volna nála, az ahhoz rendszeresített tokból elég nehezen tudta volna elővenni a fegyverét, és hét lőszer lett volna egy tárban nála, tehát nem tudott volna egyszerre tízet lőni, mert ahhoz csinálnia kellett volna egy tárcserét” – mondta a Kékfénynek Erdős Ágnes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem taktikai és lövészeti oktatója.

Ilyenek voltak a töltények

A rendőrségnél  kilenc milliméteres teljes köpenyes lőszert alkalmaznak, viszont ez a lövedék, ha csontot ér, akkor azonnal áthatol rajta, tehát, a test alig lassítja le a lövedéket. „A legegyszerűbb lakótelepi ajtót minden gond nélkül átviszi. Ha egy emberi testen áthalad, az az ajtó nem képez komoly akadályt a lövedéknek” – mondja a riportban Hegyi István fegyverszakértő.

Van egy másik fajta lőszer is

Az úgynevezett expanzív lőszereknek viszont más a működési elve: ha az expanzív lőszerrel találnak el emberi testet, akkor az nagy eséllyel meg is áll a testben. „Amíg a teljes köpenyes nem visz nagy roncsolást végbe és kiszalad a testből, addig az expanzív nagy roncsolást visz végbe, nem biztos, hogy kimegy a testből, de ha mégis átmenne a testen, a mozgási energiája nagyon nagy százalékát már elvesztette, és egészen kis sérülést okozhat a mögötte állónak” – mondta a szakértő.

Így áll most az eljárás

A nyomozó ügyészség hivatalos személy és több ember sérelmére elkövetett emberölés miatt indított eljárást az ügyben. A súlyos sérüléseket elszenvedett Petit már kihallgatták, Erikát azonban még nem.

A megkéselt rendőr, Péter alább a BRFK Facebook-oldalán mesélt az állapotáról

A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Az újpesti rendőrkéselés helyszínén készült felvétel – Fotó: MTI/Mihádák Zoltán