2018 nyarán hatalmas vihar tombolt Dombóváron és környékén. Egy kisvaszari család épp a helyi kórházból tartott hazafelé, azonban egy elkorhadt fa a kocsijukra dőlt, a szörnyű balesetben pedig az autóban utazó öt utas közül négyen meghaltak, köztük egy öt hónapos kisbaba is – az ügyben nyomozás indult, de az egy idő után, bűncselekmény hiányában kifulladt.

Helyi kórházból tartottak hazafelé

A kisvaszari család, egy 43 éves nő és 47 éves párja, 17 éves lánya, 19 éves menye és öt hónapos unokája tartott hazafelé a kórházból a Baranya megyei Kisvaszarra, amikor leszakadt az ég és iszonyatos vihar kerekedett a térségben. A vihar elkapta a kisvaszari családot is, akik az intézményhez vezető egyik kétsávos – feltehetően forgalmas – úton, a Kórház utcán haladtak, amikor az autójukra dőlt egy elkorhadt fa – írja a Telex. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Dombóváron, a Kórház utcában történt a baleset

Csak egy embert tudtak megmenteni

Miután bekövetkezett a szerencsétlenség, a tűzoltók és a mentők rögtön a helyszínre vonultak, azonban az autóból csak a 43 éves asszonyt tudták kiszabadítani, a család többi tagja a helyszínen életét vesztette. “Ez a család nem tönkrement, hanem megszűnt” – mondta akkor a nő az újságíróknak.

Szerencsétlen baleset, vagy bűncselekmény?

Az üggyel kapcsolatban vizsgálódni kezdett a rendőrség, és közigazgatási hatósági eljárást indított, viszont később több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kezdett el nyomozni. Mindazonáltal 2019 áprilisában meg akarták szüntetni az eljárást.

Ezért hagytak fel a nyomozással

Mint kiderült, a rendőrség arra hivatkozva akarta megszüntetni az eljárást, hogy az ingatlanon, ahol a fa állt, nem írták elő a tulajdonosnak, hogy szakértőkkel mérje fel a növények állapotát. Ennél fogva a korhadt fáról nem is készült szövetszerkezeti vizsgálat sem.

Lehetett látni, hogy gyenge volt a fa

A rendőrségi eljárás során kirendeltek a fához egy erdőmérnök-szakértőt is, aki viszont azt állapította meg, hogy a közel 40 méteres fán lehetett látni, hogy egy komolyabb vihart már nem élne túl. Ugyanakkor a szakértő ezenfelül azt is megállapította, hogy azon a helyen, ahol a fa állt, az árkot betonnal zárták le, ami miatt a fa gyökere iszonyatos mennyiségben kezdte el kapni a vizet, ami a gyökerek rohadásához vezetett.

Veszélyes volt a fa

A szakértő a fentieken túl továbbá úgy véli, ha ezt a fát korábban egy szakértő kivizsgálta volna, akkor az meg tudta volna állapítani, hogy a fa veszélyes. A helyi önkormányzat egyébként azt közölte, a fa állami tulajdonú területen állt, így nekik nincs felelősségük a szerencsétlenségben. Ámde a felelősséget a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) sem ismerte el.

Panaszt tett a nő

A balesetet túlélő nő nem hagyta, hogy ennyivel elintézzék a családi tragédiát, és ezért panasszal élt, az ügyészség pedig hatályon kívül helyezte a rendőrségi megszüntető határozatot, és további nyomozási cselekmény elvégzésére kérte a hatóságot. A rendőrség viszont alig egy évvel később is ugyanarra a következtetésre jutott, miszerint nem történt bűncselekmény, az eljárást pedig 2020. február 24-én megszüntették.

Újabb panaszt jelentettek be

A nő ügyvédje az újabb döntés ellen is panaszt tett, de ezt már visszautasította az ügyészség. „A panasz alapján az eljáró ügyészség megállapította, hogy a nyomozó hatóság igen széles körű és alapos nyomozást folytatott le, melynek eredményeként megalapozott döntést hozott” – mondta a Tolna Megyei Főügyészség a híroldalnak, de hozzátették, hogy az ügyben gyanúsítotti felelősségre vonás sem történt, tehát az ügy még a vádemelési szakaszba sem jutott el. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Rendőrautó – Forrás: BudaPestkörnyéke