Egy iskolaőr a nyakánál fogva ráncigált egy általános iskolás fiút idén májusban egy sármelléki iskolában. Majd durva szavakkal megfenyegette a diákot. Nemrég az egyik nyíregyházi iskolában gumibottal vertek egy az iskolaőrök egy diákot.

Csendre intette a diákot

Az 1962-ben született férfi 2020. augusztus 1-jétől volt iskolaőr a Sármelléki Általános Iskolában, ahol május 27-én a 11 órás szünetben fegyelmezési szándékkal odament a sorakozó gyerekekhez, és rászólt az egyik 5. osztályos tanulóra, hogy maradjon csendben. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megfenyegette a diákot

Az iskolaőr úgy látta, hogy a tanuló nem fogad neki szót, ezért odalépett hozzá, a korláthoz nyomta, a nyakát megszorította, és azt mondta: „Ha nem leszel csendben, te kis taknyos, akkor úgy felpofozlak, hogy a kerítésig elszállsz.”

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Újra megfenyegette a fiút

Amikor az iskolaőr elengedte a fiú nyakát, azt is mondta: „Ha vége lesz az iskolának, az iskola területén kívül úgy fel foglak pofozni, hogy elbőgöd magad.” Ezután az iskolaőr elhagyta a helyszínt.

Vádat emeltek az iskolaőr ellen

A fiú nyakán bőrpír keletkezett, és nyolc napon belül gyógyuló zúzódást szenvedett. A Keszthelyi Járási Ügyészség bántalmazás miatt emelt vádat az iskolaőr ellen – írja a Zala Megyei Főügyészség közleménye.

Nyíregyházán is bántalmaztak egy diákot

Egy hete írtunk arról, hogy egy nyíregyházi szakiskolában három 9. osztályos fiút bántalmazott az intézmény iskolaőre. Az egyik megvert gyerek édesanyja jelezte az iskola vezetőségének a történeteket, a női iskolaőrt kihallgatta a rendőrség, ezt követően felmentették a feladatainak ellátása alól.

Rendetlenkedtek az órán

Az esetről az RTL Híradójában számoltak be, mint kiderült az iskolaőr azért verte meg a három fiatalt, mert azok rendetlenkedtek az egyik órán. 

Gumibottal esett nekik

A szülő elmondása alapján az iskolaőr az irodájába vitte a három kamasz fiút, ahol letérdeltette őket, majd pedig gumibottal ütötte a tenyerüket és a meztelen talpukat.

Felkereste a szülő az iskolát

Az egyik bántalmazott gyermek anyja a riportban elmondta, ezek után felkereste az iskolát, s elmondta, hogy a fia még másnap is fájlalta a tenyerét és a talpát. Az anya azt mondja, nem az iskolára haragszik, az iskolaőr hibázott.

Nyomozás folyik az ügyben

A rendőrség az ügyben pedig nyomozást rendelt el, a Szabolcs megyei rendőrség ezt meg is erősítette a híradónak, mint válaszukban közölték, azt, hogy a nő már nem dolgozik az intézményben.

2020 óta vannak iskolaőrök

A parlament 2020 júliusában nagy többséggel szavazta meg az iskolaőrség intézményét, azt, hogy gumibottal, gázspray-vel és bilinccsel felszerelt biztonsági emberek akadályozzák meg az iskolai erőszakot azokban az iskolákban, ahol ezt kérik.

Közfeladatot látnak el

Az iskolaőr kényszerítő eszközzel rendelkező, sajátos jogokkal felruházott személy, aki közfeladatot lát el, és rendőrségi alkalmazott. Joga van ahhoz, hogy leállítsa a veszélyesnek ítélt diákot, és ahhoz is, hogy rendőrt hívjon rá, ahogyan bizonyos esetekben testi kényszert vagy bilincset is alkalmazhat. Az iskolaőrök csak az iskolák területén, tanítási időben intézkedhetnek – írja a Telex.hu.

200 ezer felett keresnek

Pest megyében és Budapesten bruttó 230 ezer forintos, vidéken bruttó 220 ezer forintos fizetést ígértek nekik, plusz évi bruttó 200 ezer forint értékben cafetériát és egyenruhát. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A miniszter elégedett

Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, szerinte az iskolaőrség teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. „Abban a mintegy ötszáz köznevelési és szakképzési intézményben, ahol már több mint egy éve működik az iskolaőrség, csökkent a verbális és a fizikai agresszió mértéke, és az intézményvezetők egybehangzó véleménye szerint javult a tanulók, a pedagógusok biztonságérzete”.

Kiemelt kép: illusztráció