Nagyon sok madárfaj él a Földön, számukat tízezernél is többre becsülik. Nagyon sokan tartanak otthon madarat házi kedvencként. Ezek jellemzően egzotikus vidékeken őshonos fajták, s a tartásuk, mint minden állat esetében, nagy felelősséget kíván.

Mindig szem előtt kell tartani, hogy rendkívül fontos a megfelelő élőhely, táplálkozás és ápolás számukra is, hogy ezek a bezárt madarak is egészségesek és boldogok maradhassanak.

Teremts kellemes környezetet

Ha körülnézel a Falatozoo.hu állateledel webáruház madárfelszereléseinek kínálatában, akkor sokféle hasznos eszközt találsz, amellyel biztosíthatod tollas barátaid számára a megfelelő környezetet.

Nagyon lényeges, hogy mindig legyen madárhomok a kis vagy nagyobbacska kedvencednek a kalitkában vagy a nagyobb röpdében is. Sokan még ma is úgy gondolják, hogy ehelyett milyen jó lesz újságpapírt tenni alulra, vagy esetleg a tekercsben kapható konyhai papírtörlőt. Pedig nem. A homok ugyanis a madárkák gyomrában is fontos “kellék”. Hozzájárul ahhoz, hogy a szárnyasok emésztése ideálisan működjön, s el is látja őket nagyon értékes ásványi anyagokkal. Ezt az újságpapír vagy egyéb hasonló kellék nem tudja.

Madárhomokos szőnyeg is kapható már, amely finom kvarchomok természetes mésszel és kagylóporral kombinálva, amely nagy felszívóképességű, emellett pedig igen finom aromájú. Igazán jól segíti a csontok felépülését és serkenti magát az anyagcserét is.

Etetők és itatók

Ha kisállatot tartunk, akkor pedig alapvető, hogy megfelelő tápanyagokat biztosítsunk a számukra. A madaraknak pedig ezt megfelelő adagolóban tudjuk a legkényelmesebben feltálalni. Vannak a kalitka tetejére felakasztható modellek, amelyekre még rudat is csatlakoztattak. Itt a madárkák kényelmesen letelepedhetnek és úgy fogyaszthatják el a finom falatokat. De a rések közé erősíthető etetőket is beszerezhetsz már.

A madáritatókat is érdemes gondosan kiválasztani. Cél az, hogy mindig legyen tiszta víz az állatkáknak, s az ne boruljon fel és ne nedvesítsen össze mindent.

Koptasd és tedd egészségessé

A szárnyasok a szabadban megfelelően használják a végtagjaikat, ellenben a kalitkában tartott példányoknak a karmok koptatását a gazdiknak kell elősegíteniük. Ha nagyon megnő a karom, akkor ugyanis a madár mozgása gátolt lehet, kényelmetlenül érezheti magát. Ezt karomkoptató rúddal, illetve megfelelő játékokkal és ágakkal segíthetik a gondos madárgazdák. 

Ugyanez persze a madarak csőrére is igaz. A legtöbb esetben erre a szépia jelenti az ideális megoldást. Ez egyben a madárkák tollazatát is szebbé tudja varázsolni, mert tele van számos nagyon értékes ásványi anyaggal.

Az állattartás, így a madarak otthoni nevelése és tartása igen nagy felelősséggel jár. A megfelelő és minőségi termékekkel azonban sokat tudsz tenni te is azért, hogy a kalitkában lakó kicsi vagy nagy tollas barátodnak kellemesen és egészségben teljenek a mindennapjai.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő: falatozoo.hu

Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company Media Group hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.