Nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték, maga a kő is képes ilyen problémát okozni – mondta annak a kórháznak a főigazgatója, ahol életveszélyes állapotba került egy 36 éves asszony. A fiatal családanya egy rutin beavatkozásnak mondható epekőműtétre feküdt be az egyik vidéki kórházba, ahol komplikáció lépett fel, most pedig már életveszélyben van Budapesten. Párja nem fogadja el az orvosok magyarázatát.

Otthonában lett rosszul

A Kékvillogó.hu írt arról a közelmúltban, hogy az anyuka július végén lett rosszul az otthonában. Mellkasi fájdalmai voltak, nem kapott levegőt, fulladt, ezért kihívta a mentőt. Kórházba vitték, másnap pedig már meg is műtötték. Kiderült, az epekövek elakadtak az epevezetékben, azt kellett eltávolítani. Annát már a rosszulléte előtt néhány nappal is hasonló tünetek gyötörték, ezért bementek a sürgősségire, ám akkor nem vették észre, hogy ekkora lehet a baj. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nagy fájdalmak kínozták

A beavatkozás után Anna panaszkodott, hogy borzasztó nagy fájdalmak kínozzák, kapott fájdalomcsillapítót, de másnapra csak rosszabbodott az állapota. A családja mellett ekkor már a szobatársa is jelezte a problémát.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Besárgult, leállt a veséje

Újabb gyógyszereket kapott, a párja elmondása szerint azonban a következő napra pedig már be is sárgult. Eközben epe-, hasnyálmirigy- és májgyulladás is kialakult nála, a veséje pedig leállt, ezért felkerült az intenzívre.

Budapestre kellett szállítani

„Azzal magyarázták, hogy fellépett valami komplikáció, a súlyos állapota miatt gyorsan fel kellett szállítani Budapestre. Kiderült, a műtét során, ahogy a torkán keresztül húzták ki a köveket, kiszakították az epevezetéket, a sav pedig körülötte szétmart mindent” – mondta a Blikknek a férj.

Elfogadhatatlan

„Aki dolgozik, hibázik, ezzel nincsen probléma, de azt nem tudom elfogadni, hogy ezt utána napokig nem vették észre. 52 órán keresztül hagyták szenvedni a páromat!” – tette hozzá.

Leállt a keringése

Az asszony keringése leállt, a fővárosi kórházban azonnal megműtötték, az epehólyagját kivették, az epéjét kivezették a testén kívülre egy zacskóba. A családja közben teljesen tehetetlen, a szakemberek csak várakozásra intik őket. Különböző gyógyszerekkel próbálják a gyulladást csökkenteni a szervezetében, de most aggasztó a helyzet. A nőt most altatásban tartják, az orvosok azt mondták, ha most felkeltenék, belehalna a fájdalomba.

Nem történt szakmai mulasztás

A Blikknek sikerült elérnie a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház főigazgatóját, dr. Jobbágy Lajossal, aki hangsúlyozta: elrendelte a belső vizsgálatot azzal kapcsolatban, történt-e orvosi hiba a betegellátás során. Az eredmény szerint szakmai mulasztást nem állapítottak meg. Fájdalomcsillapítóval és görcsoldóval is próbáltak a betegen segíteni, ahogy az esetek több mint 99 százalékában.

„Életveszélyes állapot, természetes kockázat”

„Az epeút-elzáródás egy életveszélyes állapotot jelent a betegnek, a kő eltávolítása nem minősül rutinműtétnek, inkább életmentő beavatkozásnak. A műtétet végző osztályvezető doktornő 2017 óta végez ilyen epekő-eltávolító endoszkópos műtétet az intézményünkben, azóta 640 beavatkozásból a mostani a második, ahol szövődmény alakul ki. Ez a természetes kockázat kategóriája. Nem lehet megállapítani egyértelműen, hogy orvosi hiba miatt szakadt ki az epevezeték, a biológia, maga a kő is képes ilyen problémát okozni – nyilatkozta a lapnak a főigazgató.

Nem fogadja el a magyarázatot

„Természetesen tiszteletben tartom az igazgató álláspontját, de papírokkal alá tudom támasztani, hogy itt valaki hibázott. Szerintem ez egy olyan alapvető hiba volt, amit nem szabad, hogy elkövessenek. Ami neki a „természetes kockázat kategóriája”, nekem az egész életem” – mondta az asszony párja.

Neheze elviselhető

A férfi hozzátette: amíg az asszony szervezetében lévő gyulladást nem bírják lejjebb vinni, és a főbb szervei nem indulnak be, addig az orvostudomány tehetetlen. Ő és a két és fél éves kisfiúk nagyon nehezen viseli ezt a helyzetet. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció. Fotó: archív