A cég stratégiai igazgatója vételi ügyleteivel manipulálta a vállalkozás részvényeinek záróárát, ezzel hamis információkat adott, azaz csalt.

A MTI-t tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank, arról, hogy piacfelügyeleti eljárás során vizsgálta, hogy egy magánszemélynek a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jegyzett SET-részvénnyel végrehajtott tranzakciói megsértették-e a bennfentes kereskedelem, illetve a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A jegybank megállapította, hogy a SET GROUP Nyrt. tőzsdei kibocsátó stratégiai igazgatója – egy társaság értékpapírszámláját felhasználva – a folyamatos kereskedés szakasz végéhez közel 61 ezer darab, majd a záró aukciós szakaszban további 15 ezer darab SET-részvény megszerzésére adott megbízást.

Az általa kezdeményezett tranzakciók a részvény aznapi forgalmának közel háromnegyedét tették ki.

A magánszemély az általa kezdeményezett kereskedés-sorozat révén megindított és felerősített egy olyan trendet, aminek eredményeként alig fél óra alatt 230 forintról 244 forintra emelte a SET-részvények aznapi árfolyamát, beállítva ezzel az adott napi záróárat – közölte az MNB.

A jegybank a beszerzett bizonyítékok alapján megállapította, hogy a magánszemély a részvény árfolyamát tudatosan, tervszerűen befolyásolta, ezzel manipulatív jelzéseket adva a tőkepiac szereplői számára. Saját állítása szerint a célja az volt, hogy felkeltse az MNB figyelmét annak érdekében, hogy a hatóság a kérdéses napon végrehajtott tranzakciók vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytasson le.

A közleményben hangsúlyozták, az ügyfél a megbízásaival tiltott piaci manipulációt valósított meg.

A tőkepiac zavartalan működésének biztosítása érdekében az ilyen megbízások nem megengedettek.

A jegybank éppen ezért folyamatosan figyeli az ilyen ügyleteket.

Nem csak az MNB ellenőrző rendszere észlelte a csalást, hanem a tőkepiac szereplőitől közvetlenül is több bejelentés érkezett az MNB-hez.

A nemzeti bank a feltárt jogsértés miatt megtiltotta a magánszemélynek, hogy a jövőben ismételten megsértse a piaci manipulációt tiltó rendelkezéseket, 40 millió forint bírságot szabott ki rá, illetve első ízben élve az MNB rendelkezésére álló jogszabályi lehetőséggel – a honlapján 1 évig elérhető nyilvános figyelmeztetést is közzétesz.

A bírságon túl az ügyben a jegybank tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett a Fővárosi Főügyészségen.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: Kékfény.com