Nem tudni, mi váltotta ki az indulatokat, azonban egyelőre nincsen meg az elkövető. Szerencsére a kamera kiváló felvételeket készített az agresszorról.

Nyomoz a rendőrség

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen eljárást folytat a főváros 2. kerületi kapitánysága. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Szóváltás, majd verekedés

Az eset még augusztus 28-án történt a 6-os villamoson, a Széll Kálmán téren. Itt egy ismeretlen férfi szóváltást követően többször megütötte és megrúgta a villamosvezetőt. Pechére azonban a jármű biztonsági kamerái mindent kiválóan rögzítettek.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt. A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Itt lehet bejelentést tenni

A zsaruk azt kérik, hogy aki a kiemelt képen látható férfit felismeri, személyazonosságával, tartózkodási helyével vagy a bűncselekménnyel kapcsolatban információval rendelkezik, akár névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést a nap 24 órájában elérhető, 06-80-555-111-es Telefontanú zöldszámán, illetve a 112-es, díjmentes segélyhívó számon.

Súlyos büntetés járhat érte

Noha a jog súlyosan bünteti azokat, akik közfeladatot ellátó személyeket bántalmaznak, ennek ellenére sajnos nagyon elterjedt, hogy az utasok az alkalmazottakon vezetik le feszültségüket. Alapesetben egytől öt évig, minősített esetben akár kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak ezen bűncselekmények elkövetői.

Rendszeres agresszió a BKK járatain

A probléma már tavaly is elterjedtnek számított. Akkor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke arról beszélt a Népszavának, hogy a tömegközlekedés működtetői állandó stresszben dolgoznak. Naszályi Gábor ezt fizetésük reálértékének csökkenésére, valamint az utasok élethelyzetének romlására vezette vissza – a feszültséget pedig gyakran a járművezetőkön töltik ki.

Napi rendszerességű inzultusok széles skálája

Kifejtette, a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőket sajnos napi rendszerességgel éri bántalmazás, ami a verbalitástól a fizikai erőszakig terjedhet. Ebből a szempontból a villamosvezetők védettebbek, mint például egy buszsofőr, hiszen egy zárt fülkében ülnek.

Nem kell sok, és azonnal elszabadul a pokol

Naszályi Gábor hangsúlyozta, elég egy forgalmi helyzetből adódó pár perces késés, és máris robbannak az emberek. De olyan is előfordult, hogy az utas nem jelzett, hogy szeretne leszállni, ezért a sofőr nem állt meg, és az utas ezt úgy torolta meg, hogy behúzott egyet a buszvezetőnek.

Gyakorlatilag semmi sincs a kezükben

A járművezetők a kapitányok, még is de facto semmilyen eszközzel nem rendelkeznek, amellyel eredményesen kezelhetnek egy esetleges agressziót. Az első lépés, hogy felszólítja a renitenst, hogy tartsa be ezeket. Ha erre nem reagál, akkor fel kell szólítani, hogy hagyja el a járművet. Ha az utas ezt sem teszi meg, akkor kell intézkedést kérni.

Avatkozzon be a többi utas!

Naszályi Gábor szerint ez ugyanis elvárható. ,,Ilyenkor nem az a kérdés, hogy kinek van igaza, hanem minél előbb meg kell szüntetni az agresszív fellépést. Sajnos az a hozzáállás, hogy bár követeljük a tiszteletet, de nem adjuk meg másoknak, kivetül az emberek gondolkodására. Minden sérelemért azonnal elégtételt akarnak venni.”

Sajnos ritka a letöltendő

Megjegyezte, eddigi elkövetők eddig azonban csak felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, letöltendő szabadságvesztés kiszabására mind ez idáig nem került sor annak ellenére, hogy a szakszervezeti vezető már indítványozta ezt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

(Kiemelt képünkön a Széll Kálmán téri bántalmazás, forrás: police.hu.)