A rendőrség ügyeletére 2022. július 26-án, délelőtt 10 óra 30 perc körül érkezett segélykérés, hogy a Badacsonytomaj előtti vízterületen, a viharos északi szélben felborult egy katamarán. Vezetője a vízbe esett, a bejelentő pedig már nem is látja a személyt.

Perceken belül ott voltak a vízirendőrök

A fonyódi vízirendőrök perceken belül a helyszínre értek, ahol a felbukott vitorlástól indulva a bajbajutott keresésére indultak. A hajótól több száz méterre elsodródva találták meg a férfit, akit a segítség megérkezésééig mentőmellénye tartott biztonságban a vízfelszínen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelték a vízből

Az egyenruhások a 44 éves badacsonytomaji lakost a hajóba emelték, majd visszatértek a katamaránhoz, amit a szolgálati jármű segítségével sikerült újra úszóképes helyzetbe állítani, és a partra kísérni.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Vasárnap 13 éves szörföst húztak ki a Balatonból a vízimentők

Amint azt a Kékvillogó is megírta 15 embert köztük 13 éves szörföst mentettek ki a vízirendőrök szombaton a Balatonból. A szántódi réven egy nő akadályozta a kompforgalmat, őt is kihozták a vízből.

A vihar miatt kerültek bajba

Szombaton 14 órát követően a kánikulának véget vető viharos szélben elsodródott SUP-osok, egy gumikajakban evező férfi, egy 13 éves szörfös, valamint két mozgásképtelenné vált elektromos csónak utasai találták magukat olyan helyzetben a Balatonon, amiből a vízirendőrök segítsége nélkül nem tudtak volna biztonságosan partra jutni. 

Akadályozta a kompot

Egy úszó hölgy pedig a Balaton Szántód rév előtti vízterületen a kompok közlekedését akadályozta, ezért őt testi épségének védelme érdekében a szántódi szabadstrandon helyezték biztonságba – írta meg a Balatonkörnyeke.hu

Viharjelzés

Vízen vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat, figyelni egymásra, társainkra, gyermekeinkre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Tilos

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

Megelőzhető

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek.

Erre hívják fel a figyelmet

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívja a figyelmet, hogy amennyiben a Balaton vízfelületén bajba kerülnek vagy bajba jutott személyt, személyeket észlelnek, tegyenek bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon! A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: police.hu