A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt emelt ma vádat a Debreceni Törvényszék Katonai Tanácsánál.

2021 áprilisában történt

A vádirat szerint 2021 áprilisában a rendőr alezredes társával vízi járőrszolgálatot látott el a Tiszán egy szolgálati célú kisgéphajóval, amelyet ő vezetett. A rendőr alezredes közlekedése során elhaladt a jobb parton kitűzött „Nem szabadon közlekedő komp” tájékoztató jelzés mellett, majd közeledett a köteles komphoz, amelynek acélsodronya ekkor felemelt állapotban volt. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem volt szabad az út

Amikor a komp személyzete észlelte a kisgéphajó közeledését, fehér színű jelzőzászlóval figyelmeztették arra, hogy az acélsodrony felemelt állapotban van, a hajózási út nem szabad.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Helyszíni felvétel:

Megszegte a szabályt

Ennek ellenére a rendőr alezredes a vízi közlekedésre vonatkozó szabályt megszegve, az alacsonyvezetésű köteles komp kifeszített kötelét túlságosan megközelítette, majd járőrtársa egy ott horgászó férfit igazoltatott.

Előremenetbe váltott

A rendőr kérte a komp személyzetét, hogy engedjék le a kompkötelet, majd anélkül, hogy ennek megtörténtét megvárta volna hátramenetbe kezdett, majd a műszaki előírásokat be nem tartva hirtelen mozdulattal előremenetbe váltott, amelynek következtében a motor leállt, a víz sodrása pedig a lefelé mozgó, de még a víz fölött lévő kompkötél felé sodorta a motorcsónakot, amelynek nekiütközött, majd felborult. 

A vízbe estek

A rendőr alezredes és járőrtársa a rendszeresített mentőmellény viselése nélkül a 10 fok hőmérsékletű vízbe estek, majd a felborult kisgéphajó fenéklemezére felkapaszkodva várták meg a kimentésüket.

Fotó a helyszínről:

Nem ismerte el a felelősségét

A rendőr alezredes cselekményével a hajóban tartózkodó rendőr őrmester életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. A motorcsónak vezetője a balesetért való felelősséget nem ismerte el, írta közleményében az ügyészség.

Ez várhat rá

Vádiratában az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban szabjon ki pénzbüntetést és a vádlottat határozott időre tiltsa el a vízi járművezetéstől. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ez is érdekelhet:

Eltűntek: Egy 15 éves fiút és egy 51 éves budapesti férfit keresnek a rendőrök

Kiemelt kép: ügyészség