Leintették a rendőrök a teherautót Tatán, egyszerű közúti ellenőrzésre készültek. Kiderült, olyan tök részeg a sofőr, hogy a vezetőfülkéből sem tud kiszállni, jogosítványa sincs a férfinek, ráadásul az autó is lopott, ezért tripla eljárás indult ellene.

Leintették a teherautót

Vasárnap a rendőrök megállítottak egy tehergépkocsival közlekedő férfit Tatán, a sofőr kiszállás közben majdnem kiesett a járműből, és koordinálatlan mozgása miatt a járőrök feltételezték, hogy alkohol befolyása alatt áll. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Tök részeg sofőr

A 61 éves férfival szemben alkoholszondát akartak alkalmazni, de mivel azt többszöri próbálkozásra sem tudta megfújni, mintavételre előállították. A mérési eredmények alátámasztották, hogy a sofőr szeszes italt fogyasztott a vezetés megkezdése előtt, ezért ellene büntetőeljárást indítottak.

Jogosítvány nélkül

A jogsiját is kérték, mivel a férfinak nem volt, engedély nélküli vezetés miatt szabálysértési eljárást is kezdeményeztek ellene.

Lopott autó

Kiderült az is, hogy a gépkocsi a férfi főnökének tulajdona, és hogy azt engedély nélkül vitte el a telephelyről, ahol azt tárolni szokták. Ezért ellene jármű önkényes elvétele bűntett elkövetése miatt is eljárás indult.

Bűncselekmény a jogsi nélküli vezetés

Ha az elfogott férfinek egyáltalán nincs jogsija, akkor a legújabb törvénymódosítás alapján akár három évre is börtönbe kerülhet. Alig két hete írtuk meg itt a Kékvillogó.hu hírportálon, hogy május 15-től az eddiginél nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik engedély nélkül vezetnek autót. Mostanáig pénzbírsággal meg lehetett úszni a hasonló eseteket.

Börtönbe kerülhet a sofőr

Pénzbüntetésen kívül nem kellett komolyabb következményre számítaniuk azoknak, akik vezetői engedély nélkül ültek autóba és közlekedtek. Áprilisban fogadta el a parlament a módosítást, amely szerint ha valaki ellen büntetőeljárásban hoznak ítéletet, akkor egy engedély nélküli vezetés akár három év szabadságvesztéssel is járhat. 

150 ezer volt a büntetés

A korábbi szabályok szerint, ha valaki engedély nélkül vezetett és elkapták, akkor maximum 150 ezer forintos pénzbírságra számíthatott, vagyis olcsóbban megúszta, mint amennyibe egy jogsi megszerzése kerül. Mostantól akinek a jogosítványát súlyos szabálysértésért bevonták, és mégis volánhoz ül, akár 3 évre is börtönbe kerülhet, ha elkapják. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció, Forrás: MTI/Varga György