Péntektől az eddiginél nagyobb büntetésre számíthatnak azok, akik engedély nélkül vezetnek autót. Akit elkapnak, akár 3 évre is börtönbe kerülhet. Mostanáig pénzbírsággal meg lehetett úszni a hasonló eseteket.

Börtönbe kerülhet a sofőr

Pénzbüntetésen kívül nem kellett komolyabb következményre számítaniuk azoknak, akik vezetői engedély nélkül ültek autóba és közlekedtek. Áprilisban fogadta el a parlament a módosítást, amely szerint ha valaki ellen büntetőeljárásban hoznak ítéletet, akkor egy engedély nélküli vezetés akár három év szabadságvesztéssel is járhat. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Nem volt visszatartó erő

“Ezek az emberek azt az összeget, amit eddig bírságként kiszabtak rájuk, azt nyugodt lelkiismerettel megfizették, vállalva az a rizikót, hogy megfogják őket, tehát elkapják őket. De most már én úgy gondolom, hogy ezzel a jogszabályváltozással azért gondolkodóba esnek. Ezért már börtönbüntetés jár, és valahol egyet kell, hogy értsek vele” – mondta az ATV-nek az egyik oktató.

Az ügyvéd szerint szigorú a büntetés

Egy közlekedési ügyekkel gyakran foglalkozó pécsi ügyvéd szerint ugyanakkor az új szabályozás túl szigorú.

Nem lenne erre szükség

“Szerintem elegendő lett volna, ha marad a jelenlegi szabálysértési eljárás. Esetleg szigorúbb büntetéssel lehetne szankcionálni ezeket a cselekményeket, ugyanis nem olyan rettenetesen jellemző az, hogy eltiltás hatálya alatt vezetnek. Előfordul, némelyik renitensként valóban szigorúbb büntetés kellene, de nagy általánosságban elmondható, hogy nem szükséges” -mondta Nagy László.

150 ezer volt a büntetés

A korábbi szabályok szerint, ha valaki engedély nélkül vezetett és elkapták, akkor maximum 150 ezer forintos pénzbírságra számíthatott. Mostantól akinek a jogosítványát súlyos szabálysértésért bevonták, és mégis volánhoz ül, akár 3 évre is börtönbe kerülhet, ha elkapják.

Egy kanyarban csúszott meg

Egy férfi április 30-án a kora esti órákban, ittasan, érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett kocsival a Borsod megyei Kázsmárkon. A férfi lakott területen haladt, az adott útszakaszon megengedett 50 km/h-t jelentősen meghaladó sebességgel, minek következtében egy kanyarban elvesztette az uralmát a jármű irányítása fölött és az autó megcsúszott.

Ezt az autót vezetette jogsi nélkül a részeg sofőr

Helyszíni felvétel – Forrás: police.hu

Két ember halt meg

Ezután nekicsapódott az út szélén álló autónak, közben elsodorta a melle álló nőt. Az autó utasai közül az egyik férfi a kórházba szállítását követően hunyt el, egy másik utasnak a karja roncsolódott, a harmadik férfi pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Baleset Pest megyében

Március elején két gépkocsi ütközött össze a Pest megyei Pomázt és a Pilisszentkeresztet összekötő úton, a csobánkai elágazás közelében. Az ütközés következtében az egyik autó az árokba borult, majd a fának hajtott. A sofőr tudatmódosító szerek hatása alatt állt, jogosítvánnyal nem rendelkezett, illetve a megengedett sebességnél jóval többel haladt.

Ezt a balesetet okozta a többszörösen visszaeső sofőr

Helysízni felvétel – Forrás: Facebook

Akkor egy 41 éves nő halt meg

A 2019-ben ugyanez a sofőr, balesetet okozott Csömör közelében, melynek során egy 41 éves nő vesztette életét. A nő éppen az édesanyjához autózott, amikor letarolta egy száguldó Mercis. Kiderült, a fiatal férfinek akkor sem volt jogosítványa, így az ő lelkén is egy ember halála szárad. Persze ez sem tartotta őt vissza attól, hogy autóba üljön. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Ferihegyi úti baleset, amelyet szintén egy jogsi nélküli sofőr okozott – Forrás: BudaPestkörnyeke.hu/Gombkötő Krisztián