Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a szigetszentmiklósi késelőt a Fővárosi Ítélőtábla – tudatta a bíróság sajtótitkársága közleményben hétfőn. A gyilkos legkorábban 2051-ben szabadulhat. A tettes nyereségvágyból, előre megfontoltan késelt meg egy nőt, akit élve temetett el.

Korábban rendőr volt a gyilkos

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a gyilkos 1987 és 2014 között rendőr volt, leszerelése után többek között magánnyomozással és őrzés-védelemmel foglalkozott. A megkéselt nő házassága a 2000-es évek elején megromlott, férjével külön költöztek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Megromlott a házassága az áldozatnak

A férj cégének teljes tulajdonjogát a megölt nőre és a közös gyermekükre megosztva átruházta, azonban ügyvezetői pozíciójáról nem mondott le, illetve a cég bankszámlája felett is ő rendelkezett. A meggyilkolt nő és férje viszonya akkor romlott meg végleg, amikor a nő el akarta adni üzletrészét.

Pénzt akart szerezni a meggyilkolt nőtől

A gyilkos korábbi élettársa útján ismerkedett meg a később meggyilkolt nő férjével, és tudomást szerzett a köztük fennálló pénzügyi ellentétekről. Elhatározta, hogy erre hivatkozva megpróbál pénzt szerezni a nőtől, így elkezdte megfigyelni vagy megfigyeltetni a nő lakóhelyét és szokásait.

Váratlanul beült az autójába egy parkolóban

2017 áprilisában egy parkolóban beült a nő mellé annak kocsijába és bemutatkozás nélkül valótlanul állította, hogy a nő férje 40 millió forinttal tartozik neki. A gyilkos elhatározta, hogy megöli a nőt, ezért találkozót kezdeményezett.

Élve temette el a megszúrt nőt

Amikor a nő beült a gyilkosának az autójába, egy erdős területre hajtottak, ahol a nőt az autóból kiszállította, dulakodtak, a gyilkos több alkalommal megütötte a nőt a fején, majd zsebkésével háton, mellkason és nyakon szúrta. A megkéselt nő még életben volt, amikor a gyilkos az elkövetés helyszínének közelében eltemette.

Előre kitervelt

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék 2020. július 3-án a gyilkost előre kitervelten, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy legkorábban 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az elsőfokú ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú nyilvános ülésén a vádlott tagadta a bűncselekmény elkövetését.

Bizonyítékok voltak ellene

A tábla indoklása szerint az objektív bizonyítékok – például a térfigyelő kamerák felvételei, a meggyilkolt nő internetes elektronikus fiókjának helymeghatározási adatai, a hívás- és GPRS-adatforgalmazási adatok -, továbbá a szakértői vélemények és más bizonyítékok alapján kétséget kizáróan megállapítható, hogy  2017. április 27-én délután 16 óra körül a vádlottal volt találkozója.

A vádlott látta utoljára élve

A vádlott volt az, aki nemcsak a helyszínre kísérte, de utoljára látta élve az áldozatot, tehát a vádlott ölte meg. Egyetértett a tábla az elsőfokú bírósággal abban is, hogy a vádlott anyagi ellenszolgáltatásért ölte meg a sértettet, cselekményét a közvetlen haszonszerzés motiválta.

Más adatok is felmerültek

A tábla szerint az elsőfokú bíróság törvényesen minősítette a vádlott cselekményét előre kitervelten, nyereségvágyból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésnek. A tábla közleménye kitért arra is, hogy az “eljárásban ugyan adatok merültek fel a felbujtó – a vádlottat a sértett megölésével pénzért megbízó – személyére nézve, tekintettel azonban arra, hogy az ügyészség csak a bűncselekmény tettese, Sz. A. ellen emelt vádat, a bíróság a vádhoz kötöttség elve értelmében a felbujtó személyének büntetőjogi felelősségét nem vizsgálhatta és erre irányuló bizonyítást sem vehetett fel”.

2051-ben szabadulhat

Az Sz. A. ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla május 12-én meghozott jogerős határozatával helybenhagyta a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú ítéletét, így a vádlott életfogytig tartó szabadságvesztéséből leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: illusztráció