A hétvégi vihar jelentős károkat okozott az országban. Pécsett állvány dőlt a sétálóutcára, Kunadacson pedig egy bódét a benne lévő emberekkel együtt kapta fel a szél és messzire repítette őket, súlyosan megsérültek. Az országban összesen 283 alkalommal riasztották a tűzoltókat.

Felkapta a szél a nőt és a férfit

„A nő ismeretlen távolságot repült a bódéval együtt, abból kiesve agyrázkódást szenvedett, kórházba kellett vinni, a férfinek pedig felkarcsont törése lett a becsapódás erejétől” – mondta az RTL Híradónak Hangai József az Országos Mentőszolgálat regionális szóvivője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Állvány dőlt a sétálóutcára

Ezzel szinte egyidőben Pécsett egy felújítás alatt lévő belvárosi ház állványzata zuhant a sétálóutcára és a vele szemközti étterem teraszára. Szerencsére a teraszon nem volt senki, viszont az utcán igen, de az állványok recsegését hallva az utolsó pillanatban elugrottak a lezuhanó vasszerkezet elől.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Szupercella jégesővel

A hirtelen jött viharos szelet és zivatarokat egy szupercella okozta. A legerősebb, 91 kilométer per órás erejű széllökést Kecskeméten mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Mezőtúron 2-3 centis, dió nagyságú jeget hozott magával a viharos szél, Szolnokot pedig ellepte az esővíz, a lakók még hétfőn is küzdöttek vele.

283 riasztás

A tűzoltókat országszerte 283 alkalommal riasztották a vihar miatt. Mukics Dániel az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy Heves és Szabolcs kivételével minden megyében voltak viharkárok. A tűzoltói beavatkozások 95 százalékára kidőlt fák és letört faágak miatt volt szükség. Volt ahol épületek kéményét és tetejét is megbontotta a szél – tette hozzá a szóvivő.

Kidőlt fák

Csak Somogyban 16 alkalommal riasztották a tűzoltókat vasárnap, az országon átvonuló vihar miatt. Tíz helyszínen kidőlt fa okozott fennakadást a közlekedésben, öt alkalommal vezetékre dőlt fákat, ágakat távolítottak el a tűzoltók, kétszer pedig épületre dőlt fák eltávolításában nyújtottak segítséget az egységek.

Kettéhasított méretes ágak

Leszakadt vezetékek

Bodrogon egy tizenöt méteres fa ága vezetékre szakadt, egy húszméteres fenyő pedig egy ház tetejére dőlt. Az áramszolgáltató szakemberei kiszakaszolták a sérült vezetéket, majd a bodrogi önkéntes és a kaposvári hivatásos tűzoltók eltávolították a veszélyes fákat. Nagyszakácsiban, a Kossuth Lajos utcában két fa dőlt ki, amelyek több oszlopot, valamint egy garázst is megrongáltak. A marcali hivatásos és a nagyszakácsi önkéntes tűzoltók avatkoztak be és szüntették meg a veszélyt.

Viharkárok elhárítása

Forrás: Katasztrófavédelem

Méretes fák dőltek ki

Mesztegnyőn egy fa az útra dőlt, nem sokkal később pedig Mesztegnyő külterületén szakadt telefonvezetékre egy nagy méretű fa, amely kitört három oszlopot is. A marcali hivatásos tűzoltók motorfűrésszel eltávolították a fákat és megszüntették a forgalmi akadályt. Háromfa, Andocson, Somogyjád, Kára, Somodor, Zimány településén is fákat döntött ki a szél, de a tűzoltók rövid időn belül megszüntették a veszélyt mindegyik helyszínen – tájékoztatta portálunkat a Katasztrófavédelem. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Kidőlt fa Somogyban – Forrás: Katasztrófavédelem