Ambrus Attila, a jó útra tért egykori bankrabló ma már a családjának él, és jóféle whiskyvel ünnepli a hétvégén a születésnapját.

Kislányát tartja élete értelmének

Manapság nem ölt álruhát és nem járja a pénzintézetek közelében lévő kocsmákat sem, s a kislányát tartja élete értelmének. A közelgő évforduló kapcsán eddig nem hallott, kémfilmbe illő történetet mesélt azokból az időkből, amikor a rendőrök még vadásztak rá. Egy fagylaltosnak álcázott zsarut és jósokat is bevetettek ellene.

FRISS: Brutális baleset a somogyvári mérkőzésen: egy vizespalackkal dobta ki a klubvezető szemét a lecserélt focista

Innen a Viszkis név

– A televíziós Juszt László a keresztapám, ő adta nekem a műsorában a Viszkis nevet, mert hat évig csak annyit tudtak rólam a zsaruk, hogy bankrablás előtt a környék összes kocsmájába betérek és whiskyt iszom – mesélte a Blikknek Ambrus, aki – többnyire elmaszkírozva – 1993-1999 között összesen 30 pénzintézetet és utazási irodát rabolt ki.2 Amikor nagy nehezen kézre került, akkor is megszökött, s az egész országot felforgatták miatta.

A zsaru, aki Bagamériként mérte a fagyit

– A szabadulásom után mesélte el egy nyomozó, hogy élete legszörnyűbb két napját nekem köszönheti. Két napig fagylaltosnak álcázva mérte az édességet egy bankkal szemben a tűző napon. Az volt a füles, hogy oda fogok betörni, így az ostyák és a tölcsérek mellett ott volt a megtöltött stukkere, miközben Bagamériként mérte a fagyit – meséli a hajsza eddig titokban maradt részleteit a Viszkis. De ez még nem minden!

Ez is érdekelhet: Egy 17 éves fiú állkapcsát törte el a volt x-faktoros, akár évekre is rács mögé kerülhet

Kétségbe voltak esve

– Annyira kétségbe voltak esve a szökésem után, hogy a nyomozók az adófizetők pénzén még jósoktól is segítséget kértek, látnokokkal próbálták kitalálni, hol lehetek – emlékezett vissza a múltra Ambrus, aki élete leszörnyűbb pillanatának tartja, amikor a bíróság 17 év börtönbüntetésre ítélte.

13 év után szabadult

Végül 13 év után szabadult, s teljesen jó útra tért2. A rács mögött keramikusnak tanult, azóta abból tartja el családját. Kislánya, Anna jelenti élete értelmét, több gyermeket mégsem tervez a párjával.

Már a B oldalon van

– Én már a B oldalon vagyok, azaz kevesebb van hátra, mint előre. Anna nehezen, lombikprogramban született. Örülünk, hogy egészséges, nem tervezünk már új babát. Neki akarok erkölcsileg, anyagilag mindent megadni. Nekem nem volt családom, nem törődött velem senki, borítékolható volt, hogy a bűn útjára lépek, de sikerült megváltozni – mondta az egykori bankrabló, aki élete legboldogabb eseményének kislánya megszületését tartja.

Kiemeltk kép: Ambrus Attila