Kész csoda, hogy nem történt kettős tragédia az eset közben. Azonban több vízsugárral sikerült megfékezni a tüzet, de egy ember így is életét veszítette.

Ekkor érkezett a bejelentés

Pénteken, éjfél előtt érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, amely szerint kigyulladt egy parasztház Mezőtúron – közölte szombati tájékoztatásában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Folyamatos durranások

Mukics Dániel tájékoztatása szerint három járművel tizenhárom tűzoltó vonult a száztíz négyzetméteres Széchenyi István utcai épülethez, amelynek a teteje égett. Az oltást nagyban nehezítette, hogy az épületben nemcsak egy gázpalack, hanem vadászfegyverek is voltak és folyamatosan lőszerdurranásokat lehetett hallani.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Gázpalack is robbant

Ezért a tűzoltók csak fedezékből tudták oltani az addigra már teljes terjedelmében égő házat. Az épület átvizsgálása közben egy összeégett holttestet és egy felrobbant gázpalack maradványait találták meg. A tűz eloltása negyven percet vett igénybe.

Életet menthet a füstérzékelő

A tűz keletkezési körülményeinek feltárása érdekében tűzvizsgálat indul. Évente csaknem 7500 lakástűz keletkezik. A legjobb megoldás, ha beszerzünk az otthonunkba füstérzékelőt, amely a tűz keletkezésének legelején jelez – zárul a közlemény.

Elszenesedett gerendák közt

Amikor azonban megtörtént a baj, akkor már sok esetben csak a küzdelem marad – vagy még az sem. Ez történt abban a kaposvári lakástűznél is, amelyről mi is hírt adtunk. Egy életet végigdolgozott, mégis rettenetes körülmények közt kénytelen élni Zoltán, mivel Egészségi állapota miatt munkát alig tud vállalni, a felújításra pedig abszolút nincs pénze.

Felkapott zártkertek

Háza tavaly ősszel égett le Kaposvár külterületén. Mivel ezen a részen olcsóbban lehetett kapni ingatlant, mint egy lakótelepi lakást, így a kétezres évek végén sokaknak lett új otthona a város széli dűlőkben – többek közt Zoltánnak is.

Villámgyorsan terjedő lángok

A férfi egy ismerősétől kapott hűtőt, s még örült is neki, azonban a berendezés nem sokkal később lángra kapott. Később a tetőszerkezetre is átterjedt, s mire megérkeztek a tűzoltók, addigra az egész ház égett. Noha gyorsan megfékezték a tüzet, azonban ez sem segített már.

Műtétek sora

„Mindenem bent égett, a ruháim, a pénzem, az irataim, minden edényem, evőeszközöm, a telefonom. A 112-t is a szomszéd hívta, mert a mobilomat éppen töltőre tettem” – magyarázta. Hozzátette, emiatt nyolc órában már nem is tud dolgozni, most azonban egy papírgyárban kapott munkát.  Ez nem nagy pénz, de van valamilyen munkája, azonban a helyreállításhoz minden nagyon kevés.

Úgy döntött, visszamegy

A tűz után kapott egy szociális bérlakást, amelynek fél évre szólt a kiutalása. Nyáron egy hónapot kapott arra, hogy költözzön ki. A hajléktalanok közé nem volt hajlandó menni, s a városszéli gondozóházban sem tudott maradni. Így most nem tehetett mást: visszatért a leégett házba.

Senki sem segít neki

A keresztgerendákat például egy komolyabb eső bármikor megrogyaszthatja. S bár megpróbálta egy fóliával vízhatlanná tenni, amikor esik az eső, akkor befolyik a víz. Zoltán helyzete több, mint kilátástalan. „Egyedül maradtam a nyomorúságommal” – vonja le a konzekvenciát a férfi. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Katasztrófavédelem.)