Egy életet végigdolgozott, mégis rettenetes körülmények közt kénytelen élni Zoltán egy baleset miatt. Egészségi állapota miatt munkát alig tud vállalni, a felújításra pedig abszolút nincs pénze.

Nem ő volt a hibás

„Kérdeztem, mégis hová menjek? Azt mondták, ott a hajléktalanszálló! De hát és sohasem voltam fedél nélküli, mindig dolgoztam és volt hol laknom. Ha szegényes is, de az enyém volt! És nem miattam égett le, megállapították az elektromos zárlatot.” A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Felkapott zártkertek

Ezt mondja Zoltán, akinek tavaly ősszel leégett a háza Kaposvár külterületén. Mivel ezen a részen olcsóbban lehetett kapni ingatlant, mint egy lakótelepi lakást, így a kétezres évek végén sokaknak lett új otthona a város széli dűlőkben.

A forgalmas napokon már 200 ezernél is többen olvassák a Kékvillogó.hu hírportált. Ezzel Magyarország Top 11 hírportálja közé kerültünk. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Villámgyorsan terjedő lángok

A férfi egy ismerősétől kapott hűtőt, s még örült is neki, azonban a berendezés nem sokkal később lángra kapott. Később a tetőszerkezetre is átterjedt, s mire megérkeztek a tűzoltók, addigra az egész ház égett. Noha gyorsan megfékezték a tüzet, azonban ez sem segített már.

Műtétek sora

„Mindenem bent égett, a ruháim, a pénzem, az irataim, minden edényem, evőeszközöm, a telefonom. A 112-t is a szomszéd hívta, mert a mobilomat éppen töltőre tettem” – magyarázta. Zoltánnak több betegsége is van. Már rég leszázalékoltak a műtétek mellett több gerincsérv, ízületi gyulladás, asztma és allergia tulajdonosaként – fejtegette.

Tud dolgozni, de ez nagyon kevés

Hozzátette, emiatt nyolc órában már nem is tud dolgozni, amikor leégett a ház, egy villanyszerelő ismerősénél volt afféle segítő, szerszámadogató, most pedig egy papírgyártónál dolgozik. Ez nem nagy pénz, de van valamilyen munkája, azonban a helyreállításhoz minden nagyon kevés.

Úgy döntött, visszamegy

A tűz után kapott egy szociális bérlakást, amelynek fél évre szólt a kiutalása. Nyáron egy hónapot kapott arra, hogy költözzön ki. A hajléktalanok közé nem volt hajlandó menni, s a városszéli gondozóházban sem tudott maradni. Így most nem tehetett mást: visszatért a leégett házba.

Életveszélyes a ház

Villany ugyan nincs, a vizet a ház sarkáig tudta bevezetni, így tud fürdeni, mosni lavórban tud. Vécén nincs, mint ahogy tető, vagy éppen nyílászárók sem. Pár dolgot ugyan tudott venni, de ezekből nem sok van. Ráadásul teljesen felesleges beépíteni, mivel a ház maga amúgy is életveszélyes.

Senki sem segít neki

A keresztgerendákat például egy komolyabb eső bármikor megrogyaszthatja. S bár megpróbálta egy fóliával vízhatlanná tenni, amikor esik az eső, akkor befolyik a víz. Zoltán helyzete több, mint kilátástalan. „Egyedül maradtam a nyomorúságommal” – vonja le a konzekvenciát a férfi.

Sokan ígértek

„Pedig össze sem tudnám számolni, mennyien kommenteltek az újságcikkhez, amikor megjelent, hogy leégett a ház. Ígértek új tetőt, téglát, festéket, gépeket és kétkezi segítséget, s nemcsak magánemberek, cégek is.”

Kipakolni sem tud

„Aztán persze a valóságban nem lett az egészből semmi. Illetve ruhákat kaptam, ott vannak zsákokban, dobozokban, hiszen nincs, ahová kipakoljak” – mondta el a Népszava riportjában. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

(Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Szabó Péter/Katasztrófavédelem.)