Vádat emelet a Komlói Járási Ügyészség egy férfi és egy nő ellen, akik 2020 nyarán egy idős hölgytől csaltak ki több millió forintot.

Pécsváradon történt

Az idős, Pécsváradon élő asszony 2020 júliusában vezetékes telefonszámán angol hívószámról hívta fel egy ismeretlen személy. A nő fiának adta ki magát, és azt állította, hogy autó balesetet okozott és ezzel kapcsolatban sürgősen pénzre lenne szüksége. Azt kérte az idős hölgytől, hogy szedje össze otthon tartott készpénzét és adja át az érte küldött személynek. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Jutalékért

A telefonáló elkövetők az Egyesült Királyságból telefonon tartották a kapcsolatot a férfival, aki vállalta, hogy a kicsalt pénzt 30 % jutalékért átveszi a sértettől.

HOPPÁ! A Kékvillogó.hu Magyarország legolvasottabb hírportáljai között szerepel, sok százezren olvassák! A forgalmas napokon olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL KLUB vagy a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Közel 3 milliót adott át

A férfi és barátnője – a másik vádlott – a telefonos utasításoknak megfelelően gépkocsival a sértett házához mentek. A férfi a sértettnek bemutatkozott, és közölte, hogy fia küldte a pénzért. Az idős hölgy 2.900.000 forintot adott át.

Két részletben

A vádlottak ezután Budapestre indultak gépkocsival. Telefonon azt az utasítást kapták, hogy a pénzt két részletben továbbítsák az Egyesült Királyságba, egyik utalást a férfi, másikat a nő intézze.

Elutalta a pénz

Az utasításnak megfelelően mindketten 1-1 millió forintot utaltak át nemzetközi készpénz-átutalási megbízással az Egyesült Királyságba.

Ami maradt

A férfi közreműködése fejében az utalásokat követően fennmaradó 900.000 forintot tarthatta meg. Az Angliából telefonáló elkövetők személye az eljárás során ismeretlen maradt.

Börtönbe mehet

A férfi cselekménye idős személy sérelmére elkövetett csalás bűntettének, a kicsalt pénz továbbításában részt vevő nő cselekménye pénzmosás bűntettének megállapítására alkalmas. A minősített csalás egy évtől öt évig terA Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!jedő, a pénzmosás öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, írta honlapján az ügyészség.

A rendőrség 8 tanácsa, hogy ne váljanak csalók áldozatává:

  • Ha ilyen telefonhívást kap, járjon utána, hogy valóban baj van-e:
  • Tegye le a telefont, majd hívja fel a hozzátartozóját, akire hivatkoztak!
  • Soha ne felejtse el: hivatalos személy soha nem kér pénzt! Se rendőr, se mentő, se tűzoltó.
  • Tegyen fel ellenőrző kérdéseket, ha bizonytalan, hogy tényleg hozzátartozója hívja-e!
  • „Hogy hívnak? Mikor születtél? Mikor találkoztunk utoljára?”
  • Legyen gyanús, ha pénzátutalásra kérik, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában közbenjárnak!
  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják meg idegeneknek!
  • Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljenek magánügyeikről, mert az idegenek visszaélhetnek az információkkal!
  • Ne adja meg személyes adatait ismeretleneknek!
  • Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak meg elkövetni Ön vagy hozzátartozója sérelmére, hívja azonnal a 112-es segélyhívószámot!

A rendőrség célja

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki se dőljön be a csalóknak. Beszélgessenek minél többet erről idős rokonaikkal, ismerőseikkel, így kisebb eséllyel csaphatják be őket. Mutassák meg hozzátartozóinak a rendőrségi videókat is, amelyek különböző csalási módszereket dolgoznak fel! – olvasható a Police oldalán.

Fodor Zsóka színművésznő közreműködésével készített korábban bűnmegelőzési videót a rendőrség:

Ez is érdekelhet:

Több milliót szedtek ki a gyanútlan idősekből az unokázós csalók Pécsett: állították, hogy szerettük súlyos autóbalesetet szenvedett, azért kell a pénz

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: police.hu