Pénteken az előkészítő ülésen megkezdődött annak az életveszélyt okozó testi sértéssel, és fegyveresen elkövetett rablással vádolt K. Aladárnak a büntetőpere, akit 1989-ben kötél általi halálra ítélt a Kaposvári Katonai Bíróság. A férfi a 80-as évek végén megölt, és meggyalázott egy 11 éves kislányt. Most egy trafikrablás miatt kellett bíróság elé állnia. A Kekvillogo.hu cikksorozatának első részében felidézzük K. Albert halálra ítélésének történetét.

Kötél általi halálra ítélték

1988-ban kötél általi halálra ítélték egy kislány meggyilkolásáért az akkor 21 éves férfit. Az ítéletet azonban már nem hajtották végre, mert időközben megszűnt Magyarországon a halálbüntetés.

11 éves kislányt ölt meg

A 11 éves K. Anita meggyilkolása komoly indulatokat váltott ki Magyarországon. A Zala megyei kislány 1988. május 5.-én osztálykirándulásról tért haza, édesanyjának tükrös mézeskalácsszívet vett ajándékba és izgatottan várta, mit szól majd az ajándékhoz. Mivel lekéste az esti, Máhomfa-Lenti felé tartó buszt, ezért egyedül, gyalog indult haza.

K. Aladár udvarolni kezdett a kislánynak

Nem messze az otthonától egy motorkerékpáros, eltávozáson lévő sorkatona érte utól a kislányt. A katona megállt a kislány mellett, és udvarias kérdés-felelet kezdődött. K. Aladár ezután leszállt a motorról, és közeledni próbált a kislányhoz. Átfogta a vállát, megcsókolta. Anita ekkor már sejtette, mire megy ki a játék és sikítozni kezdett.

A holttestet is meggyalázta

K. ekkor a karjánál fogva megragadta és bevonszolta a közeli Török-erdőbe. A kislány továbbra is védekezett, sikított, erre K. fojtogatni kezdte. Többször is megszorongatta áldozata torkát, mígnem az „elvesztette eszméletét, vagy tán meg is halt”. A magatehetetlen kislányt azután a hátáról a hasára fordította, rátérdelt és 80 kilós testsúlyával a törékeny test szinte minden részét végigropogtatta.

Szörnyű sérüléseket okozott a kislánynak

Később az orvosszakértői vizsgálat 20 súlyos sérülést állapított meg. A roppant súly hatására az áldozat 5 bordája eltörött, a mája szinte szétrobbant, a tüdeje, szíve is megrepedt és más, vérzéssel járó sérüléseket is elszenvedett.

Vízbe dobta az áldozatot

A vádlott ezután hazament a közeli Tormaföldére, majd szülei személygépkocsijával visszatért a helyszínre. A holttestet a gépkocsiba tette, a Kerka patakhoz vitte. Ott meztelenre vetkőztette. Ekkor vette észre a kislány fülbevalóit. Magához vette a kis ékszert, majd a vízbe dobta áldozatát.

Félrevezette a nyomozókat

K. a nyomozókat megpróbálta félrevezetni Először hamis helyszínre vezette őket. Másodszorra pontosan megmutatta a helyszínt. A nyomozók megtalálták a kislány karóráját és más, a bűntettre utaló tárgyakat és nyomokat is.

Semmire sem akart emlékezni

 „Nincs mit mondanom, nem emlékszem, nem tudom” — mindenre ezt ismételgette rendkívül halkan, időnként sanda mosoly kíséretében. Csak arra emlékezett, ami ránézve kedvező volt. Azt bizonygatta, hogy minden hátsó szándék nélkül állt meg Anita mellett. A lányka azonban „egy rókát látott a közelben és sikítani kezdett”. K. — mint mondta — épp csak „elnémította” – írták a tárgyalásról az akkori lapok.

A szakértők szerint hamis volt a memóriazavara

A vádlottat a „memóriazavara” miatt két igazságügyi elmeszakértő és egy igazságügyi pszichológus is megvizsgálta. Egybehangzóan állították: K-nak sem az esetben, sem máskor nem lehetett emlékezetkiesése. „Nem elmebeteg, nem gyengeelméjű és tudatzavarban sem szenved”. Viszont: „önző, a társadalmi normákat semmibevevő, agresszív hajlamú ember, akinél nem kizárt a bűnismétlés veszélye sem. Emlékezetkiesése nem más, mint tudatos manőverezés.”

Korábban is erőszakoskodott a nőkkel

A büntetlen előéletű, 21 éves vádlottnak a tárgyalás évének augusztusában telt le a sorkatonai szolgálati ideje. Előéletében eddig csupán két gyanús epizód volt: évekkel ezelőtt egy nőt megfogdosott és közösülni akart vele. Később pedig egy diáklánynál próbálkozott.

A mézeskalács szívet az anyuka a tárgyaláson látta

Anita édesanyja többször elsírta magát a tárgyaláson. Különösen szívszorító volt, amikor a bíró két ismeretlen „tárgyat” mutatott fel az édesanyának: egy mézeskalács szívet és egy kifestőkönyvet. A kislány a szüleinek szánta a kirándulási emlékeket — vélte az anya —, mert máskor is szeretett ajándékot adni.

Kimondták a halálos ítéletet

Dr. Biszak János hadbíró őrnagy tanácsa  a zsúfolásig telt tárgyalóterem hallgatósága előtt hirdette ki az ítéletet: a vádlottat  aljas indokból és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, valamint kifosztás bűntette miatt halmazati büntetésül halálra ítélte. A katonai ügyész tudomásul vette az ítéletet, a vádlott és védője föllebbezett ellene.” – írták az akkori lapok.

“Csókos” helye volt a laktanyában

Azt katonatársai későbbi, K.A. szabadulása utáni  fórumbejegyzéseiből tudjuk, hogy K. Lentiben, a laktanyában a dandárparancsnok sofőrje volt, akit emiatt irigyeltek társai. Ladát és Latviát vezetett. Sanyarú gyerekkoráról többször is beszélt katonatársainak.

Az ítélet után Szegedre került

Az ítélet után Szegedre, a Csillag börtönbe került. Cikksorozatunk következő részében K. Aladár börtönéveiről lesz szó.

Megúszta a halálbüntetést, miután kioltotta egy 11 éves kislány életét: 20 évet ült a Csillagban, most trafikrablás miatt áll a bíróság előtt -2. rész

Kiemelt kép: ezt a trafikot rabolta ki K. Aladár Szombathelyen – Forrás: police.hu