Két hétre le kell húzniuk a rolót azoknak a belvárosi szórakozóhelyeknek, ahol nem tartották be a maszkviselési szabályokat. A rendőrség több kerületben végzett gyorsellenőrzést.

Célirányos ellenőrzés

A Budapesti Rendőr-főkapitányság célirányosan ellenőrzi a védelmi intézkedések betartását. Szombaton a kijárási korlátozásra és az éjszakai szórakozóhelyekre fókuszáltak.

Szabaálytalanságok

A tapasztalt szabálytalanságok miatt a rendőrség november 7-én estétől vasárnap hajnalig a főváros 5. és 7. kerületében összesen kilenc üzlethelyiséget zárt be két hétre.

Helyszíni bírság

A maszkviselés szabályainak megsértése miatt 38 emberrel szemben helyszíni bírságot alkalmaztak, 11 szabálysértési eljárást indítottak. A kijárási korlátozás megsértése miatt egy embert jelentettek fel.

Intézkedtek a rendőrök

A rendőrök akkor is intézkedtek, amikor a védelmi intézkedéseken túl más jogsértést tapasztaltak – írja a rendőrség.

Egy piás sofőrt is elfogtak

Elfogtak egy körözés hatálya alatt álló személyt és egy ittas vezetőt. Bűncselekmény gyanúja miatt három embert állítottak elő: kettőt közlekedési bűncselekmény, egyet ittas vezetés miatt.

A CBA-t is bezárták

Néhány nappal ezelőtt egy pesterzsébeti CBA volt az első, amelyet a maszkviselési szabálytalanságok miatt bezártak. A szupermarket három napig nem nyithatott ki.

Nem tarkarta el a maszk az orrukat

Az ellenőrzésre érkező rendőrök azt tapasztalták, hogy már a bejáratnál a biztonsági őrnek is csak az állát takarta el a maszk, az orrát nem. Ugyan ez volt a helyzet a húsospultnál is, ahol az eladók orra, szintén nem volt eltakarva.

25 ezer forintos bírság

A rendőrök az alkalmazottakat egyenként 25 ezer forintra bírságolták meg, a boltot pedig három napra bezárták. Pesterzsébeten tehát a CBA jobban megúszta, hiszen a belvárosban két hétre záratták be a szórakozóhelyeket.

Fokozott ellenőrzés

November 2-án, hétfőn lépett hatályba a maszkhasználat szigorítására vonatkozó jogszabály, amely kereskedelmi hatósági jogkörrel is felruházta a rendőrséget. Ennek értelmében akár be is zárathat a rendőrség olyan üzleteket, szórakozóhelyeket, vendéglátóhelyeket ahol nem tartják be a maszkhasználatot.

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból