Alig múlt el harminc éves, de már legalább tíz évet ült börtönben az a kötekedő, mindig italozó zalai férfi, aki azt sem tudta, kinek a házába támolyog be, hogy pénzt kérjen kölcsön. Még az sem érdekelte, hogy szemtanú is volt. Újranyitottuk ennek az elképesztő bűncselekménynek az aktáját. Az eset abban a korban történt, amikor Magyarországon még volt halálbüntetés.

Csak a nevét tudta leírni

A 33 éves Orsós Kálmán nem járt iskolába és soha nem volt munkaviszonya. Az igen alacsony értelmi szinten lévő férfi mindössze saját nevét volt képes leírni. Bűnözői karrierjét már igen fiatalon, 14 éves korában kezdte, ekkor lopásért került javítóintézetbe. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Néha dolgozott, mindig ivott

Mindössze 22 éves volt, amikor erőszakoskodásért és más bűncselekményekért majdnem négy év börtönre ítélték. Szabadulása után gyorsan visszakerült, majd gyakorlatilag ki-be járt a börtönből. Utolsó büntetéséből 1982. április 11-én szabadult, és szülei halála miatt testvéréhez költözött Szepetnekre az Ady utcába. Alkalmi munkákból próbált megélni, miközben rengeteget ivott.

Részegen a Kossuth utcában

Mindössze három hónap telt el a szabadulása óta, amikor július 15-én rokonai és ismerősei társaságában rendesen felöntött a garatra, bört, pálinkát és sört is ivott, ami csak jött. Délután egy óra körül már ittasan, bement egy házba a szomszédos településen Sormáson a Kossuth utcában. Orsósra jellemző, hogy azt sem tudta, ki lakik ott, csak az érdekelte, hogy pénzt kérjen kölcsön.

Csak ötszázasa volt, annyi pénzt nem akart adni

A házban a 82 éves Németh Györgyné élt, akinek fogalma sem volt, hogy kicsoda Orsós Kálmán. A férfi azt hazudta az idős asszonynak, hogy ő a keresztanyja, ezért nem tagadhatja meg tőle a kölcsönt, amit nemsokára egyébként is vissza fog fizetni. Némethné azzal utasította vissza, hogy ötszázasnál nincs kisebb pénze. Orsós ezután suttyomban zsebre tette a lakás kulcsát, hogy majd visszatér és megszerzi a pénzt.

Szemtanú? Kit érdekel?

Közben betoppant egy falubeli asszony Némethnéhez, és ő is megkérte, hogy távozzon. Orsós el is ment, de a kulcs a zsebében volt. Estig ivott egy rokonánál, majd kilenc körül visszatért a házhoz. Abban bízott, hogy az idős asszony már alszik. Az sem zavarta, hogy amikor délután ott járt, találkozott a másik falubeli asszonnyal, vagyis ha valami történik Némethnével, valószínűleg rögtön ő lesz az első, akit a rendőrök elő fognak venni.

Az ágyra lökte…

A Kossuth utcai házhoz érkezve látta, hogy ég bent a villany, és Némethné nem alszik, hanem egy széken ül. Orsós bement és rögtön pénzt követelt. Az asszony ugyan megrémült, de azt mondta, hogy nem ad egy fillért sem. Ki tudja, mi történik, ha valamekkora összeget átnyújt támadójának? Már nem tudjuk meg. A bedühödött Orsós Kálmán az ágyra lökte az idős asszonyt és megerőszakolta.

Ezért kellett meghalnia

Némethné ezután megpróbált elmenekülni, de esélye sem volt az ittas, de sokkal erősebb férfival szemben, aki bezárta a lakás ajtaját. Amikor az asszony megfenyegette, hogy feljelenti, úgy döntött, hogy megöli és mindenáron megszerzi a pénzét. Megfojtotta áldozatát, de utána hiába forgatta fel az egész lakást, nem talált egy fillért sem. Ezért kellett meghalnia a 82 éves asszonynak.

Nincs kegyelem

Orsós Kálmánt aljas indokból és nyereségvágyból elkövetett emberölés, valamint erőszakos közösülés bűntettéért halálra ítélte a Zala megyei bíróság, majd az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság is jóváhagyta. Az idős asszony gyilkosa kegyelmet kért, de nem kapott. Orsóst 1983. július 15-én hajnalban akasztották fel Zalaegerszegen. A Kékvillogó.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Két nappal élte túl

Abban az évben „mindössze” négy elítéltet végeztek ki Magyarországon. Orsós Kálmán előtt két nappal korábban akasztották fel Nyiri Mihályt, aki egy kisfiút gyújtott fel Cegléden. Utóbbi esetről itt írtunk részletesebben.

Kiemelt kép: illusztráció, nem a tettest ábrázolja! – Forrás: Fortepan.hu